Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
10
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Philips vrijuit in kartelzaak

Philips vrijuit in kartelzaak

De Europese Commissie heeft boetes van in totaal 116 miljoen euro uitgedeeld aan acht fabrikanten van drivers van optische schrijven, omdat ze prijzen onderling hadden afgestemd. De fabrikanten, waaronder Philips, overlegden tussen 2004 en 2008 onderling voordat ze inschreven op tenders van de computerfabrikanten Dell en HP. Philips ontspringt nu de dans, omdat het de praktijken aan Brussel heeft doorgespeeld.

De boosdoeners waren Philips, Lite-On en hun joint venture Philips & Lite-On Digital Solutions, Hitachi-LG Data Storage, Toshiba Samsung Data Storage Technology, Sony, Sony Optiarc en Quanta Storage. De hoogste boete gaat naar Toshiba Samsung Data Storage Technology. Dit bedrijf moet ruim 41 miljoen euro betalen, schrijft het FD.

Parallelle bilaterale contracten
“Ze organiseerden een netwerk van parallelle bilaterale contracten en hielden er een strategie op na om agressieve onderlinge concurrentie te voorkomen”, aldus de Commissie. Zoals gebruikelijk in kartelzaken hielden de bedrijven de contacten geheim en vermeden ze elkaars naam te noemen in onderlinge correspondentie. Als ze elkaar zagen, dan was dat op parkeerplaatsen of in bioscopen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.