Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
10
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4
Door Koen Bugter
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Plasterk ziet risico corruptie bij zorginkoop

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil onderzoeken wat de gevolgen zijn van decentralisaties voor de integriteit van gemeentebestuurders en ambtenaren. Volgens minister Plasterk brengen decentralisaties diverse potentiële risico’s’ met zich mee.

"Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van zorg door gemeenten. De belangen zijn enorm groot voor bedrijven in die sector en zij zullen zich dan ook op vele manieren zo goed mogelijk willen presenteren”, zo zegt minister Plasterk in een interview met Binnenlands Bestuur.

Machtsmisbruik
Bureau AEF deed het onderzoek in opdracht van Binnenlandse Zaken. De eerder genoemde risico’s die uit het onderzoek kwamen, geven voor Plasterk aanleiding voor een verdiepend onderzoek. Zo lagen tot nu toe de integriteitsrisico’s vooral op het gebied van ruimtelijke ordening. Door de aankomende decentralisaties verschuiven die naar andere vlakken waaronder de zorg. Bovendien hebben gemeenten straks zeggenschap over veel meer geld. Aanbestedingen en verdeling van zorggelden brengen kwetsbaarheden met zich mee. Er is risico op omkoping, intimidatie, fraude en machtsmisbruik. Daarnaast moeten ambtenaren er rekening mee houden dat burgers hun ‘recht op zorg’ komen opeisen. In december verwacht Plasterk de resultaten van het diepgaande onderzoek.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

 • Anoniem | 28-10-2014 om 12:01

  Het gaat u toch echt tijd worden dat de overheid integere professionele inkopers aanstelt en deze marktconform betaalt.

 • carine.missiaen@rsz.fgov.be | 28-10-2014 om 12:26

  Helemaal akkoord met bovenstaande reactie.
  En denkt de minister echt dat ambtenaren van een meer gecentraliseerde aankoopdienst minder gevoelig zijn aan corruptie? Ik wil niet zo ver gaan het tegendeel te beweren, maar de bedragen die er omgaan zijn hoger en het bedrijf weet maar één kans te krijgen (in vergelijking met de spreiding over meerdere aankopende diensten). De verleiding zal des te sterker zijn.
  Ik zie zelden “kleine” ambtenaren voor grote sommen frauderen…

 • Anoniem | 28-10-2014 om 15:26

  Hoop dat de minister meteen kijkt naar de gedwongen winkelnering van Tenderned. Over integer inkopen gesproken.

 • Anoniem | 28-10-2014 om 19:19

  Ja ja, na zoveel missers in de eigen geledingen, kunt je natuurlijk altijd de aandacht afleiden door de pijlen op andere segmenten richten. Maar misschien toch eerst maar wat verder op het eigen terrein (ministeries )onderzoeken, anders wordt je zo niet echt geloofwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.