Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
02
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Onbekend
Dossier: NEVI
Soort:

PMI bereikt hoogste niveau in zevenentwintig maanden

De NEVI PMI® steeg in januari naar 54.8, het hoogste cijfer sinds oktober 2007. Dit wijst op een aanzienlijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden en ligt bovendien boven het gemiddelde van voor de crisis die halverwege 2008 begon.

De productieomvang nam aanzienlijk toe door de forse toename van de nieuwe orders uit zowel binnen- als buitenland. Desondanks daalde de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk opnieuw. Ook nam de werkgelegenheid voor de zeventiende opeenvolgende maand af en in grotere mate dan in december. De daling was echter wel een stuk kleiner dan het gemiddelde van de huidige periode van krimp.

De inkoopactiviteiten namen toe, maar dit was niet voldoende om de voorraad ingekochte materialen weer op peil te brengen. De levertijden voor grondstoffen werden langer.

De gemiddelde inkoopprijzen stegen voor de vijfde maand op rij, maar deze inflatie was gering en kleiner dan in december, toen het hoogste niveau in vijftien maanden bereikt werd. De verkoopprijzen daalden aanzienlijk.

Drie deelindexen uitgelicht:

Nieuwe orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders bij Nederlandse productiebedrijven nam in januari aanzienlijk toe. De panelleden noemden de gunstige economische omstandigheden als belangrijkste reden hiervoor, al werd voorraadaanvulling bij klanten eveneens regelmatig vermeld. De gegevens wijzen erop dat een toegenomen vraag de belangrijkste oorzaak was van de groei van het aantal ontvangen nieuwe orders.

Verkoopprijs index
Nadat in december het hoogste niveau in drie maanden werd bereikt, daalde de seizoensmatig aangepaste Verkoopprijs index in januari, wat erop wijst dat Nederlandse producenten hun verkoopprijzen opnieuw verlaagden. De index blijft nu al sinds november 2008 onder de geen-veranderinggrens van 50.0. De gegevens lijken erop te wijzen dat de grote concurrentie van andere bedrijven ertoe leidde dat bedrijven hun verkoopprijzen verlaagden.


Inkoopprijs index
Voor de vijfde opeenvolgende maand noteerden de Nederlandse productiebedrijven in januari een stijging van de gemiddelde inkoopkosten. De panelleden meldden dat ongunstige wisselkoersen en hogere grondstofprijzen (vooral voor brandstof en metalen) de belangrijkste redenen waren voor de inflatie. De stijging was echter wel minder groot dan in de voorgaande maand.


 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.