Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
09
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossiers: Inkoop, PMI
Soort:

PMI: Chinese industrie in zwaar weer

PMI: Chinese industrie in zwaar weer

De verwerkende industrie in China heeft in september zijn slechtste maand beleefd sinds de financiële crisis in 2009. Dat blijkt uit een peiling onder industriële inkoopmanagers door onderzoeksinstellingen Caixin Media en Markit Economics. De index is deze maand uitgekomen op 47,0. Een waarde van 50 geldt als kantelpunt tussen krimp en groei. De index beweegt nu al zeven maanden onder dat niveau.

“De daling van de inkoopmanagersindex maakt duidelijk dat de Chinese verwerkende industrie een cruciale fase heeft bereikt in het structurele transformatieproces”, stelt Caixin hoofdeconoom He Fanin. De zwakte wordt volgens Fanin vooral veroorzaakt door een inzakkende buitenlandse vraag, maar de overheid is volgens hem al wel bezig om voor compensatie te zorgen door de investeringen in de sector op te voeren. Dat schrijft FD.nl.

Deelindices
Volgens de krant belooft een blik op de verschillende deelindices niet veel goeds. Niet alleen versnelt de krimp van de Chinese productie, ook de orderontvangst en werkgelegenheid lopen steeds harder terug. Ondertussen neemt de hoeveelheid achterstallig werk af en stijgt de voorraad gereed product.

Wijzigen groeimodel
Peking is druk bezig om zijn op industriële investeringen en export gebaseerde groeimodel te wijzigen en om te vormen naar een hoogwaardige, consumentgedreven economie. Veel oude, vervuilende fabrieken worden stilgelegd en er wordt geïnvesteerd in nieuwe technologie en de opbouw van de dienstensector.

Maatregelen bank
Analist Julia Wang van HSBC verwacht dat de Chinese Volksbank spoedig met nieuwe maatregelen komt om de economie weer aan te zwengelen. Een verdere daling van de reserveverplichtingen van de banken ligt volgens haar voor de hand. Eind augustus werd deze al met een half procent teruggebracht naar 18%, wat 100 miljard euro aan bankkrediet vrijspeelde. Volgens Wang kan er nog 150 basispunten van de ratio af, goed voor een impuls van 280 miljard euro.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.