Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
01
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: PMI
Soort:

PMI december blijft recordgroei behouden

Zelfs met een, in vergelijking met november, lichte daling, behoudt de NEVI Purchasing Managers' Index (PMI) zijn recordgroei. De index had in december 2017 een waarde van 62,2 en bleef daarmee nog steeds ruim boven het vorige record van februari 2011. Dat meldt NEVI.

De productieomvang steeg in december iets minder dan dat het deed in november. Toch bleef het de op één na grootste stijging ooit gerapporteerd. Ook de werkgelegenheid behaalde, voor de derde keer op rij, een hoogtepunt. De hoeveelheid onvoltooid of niet uitgevoerd werk bereikte, ondanks de stijging van productie, het hoogste niveau sinds februari 2007. Ook de uitbreiding van de inkoopactiviteiten bereikte een recordwaarde en was daarmee een van de grootste die ooit gerapporteerd werd. Daardoor was ook de verlenging van levertijden het grootst sinds september 2006. De in- en verkoopprijzen stegen in mindere mate dan in november, maar de inflatiedruk bleef in december nog steeds hoog.

Nieuwe orders
In december steeg het aantal nieuwe orders dat door de Nederlandse productiebedrijven werd ontvangen. De stijging was fors, maar toch kleiner dan die in november. Dat neemt niet weg dat de stijging van december nog steeds het op drie na grootste is sinds de start van dit onderzoek in 2000.

NEVI PMI
De NEVI PMI is een index die is ontworpen om een algemeen beeld te krijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Als de PMI een waarde heeft van boven de 50,0, dan is er sprake van een groeiende economie. Een score van onder de 50,0 betekent dat de industriële activiteiten dalen. Een waarde van precies 50,0 betekent dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van de middenwaarde, hoe groter de verandering. De NEVI PMI wordt opgesteld aan de hand van maandelijkse vragenlijsten die door ongeveer 350 Nederlandse inkoopmanagers worden ingevuld.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.