Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

PMI groeit weer sneller

PMI groeit weer sneller

De NEVI Purchasing Manager Index (PMI) kwam in september uit op 58,8. Dat betekent dat de productie nu voor een recordperiode van 65 maanden op rij gegroeid is. Belangrijker nog, nadat de PMI-groei halverwege het jaar even een dip kende, heeft de index nu haar hoogste niveau in 3 maanden bereikt.

Arjen van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, geeft aan dat de Nederlandse economie duidelijk op volle toeren draait, zeker in vergelijking met de rest van de Eurozone en de VS. Daar viel deze maand een PMI van respectievelijk 54,6 en 54,7 te noteren.

Werkgelegenheid
De onderliggende cijfers geven eveneens veel goed nieuws aan. Zo nam het aantal inkoopactiviteiten ook deze maand fors toe, terwijl de voorraad ingekochte materialen eveneens een recordreeks noteerde door voor de 25ste maand op rij te stijgen. Daarnaast groeide de werkgelegenheid voor het eerst in negen maanden sneller dan in de maand ervoor.

Levertijden
Tegelijkertijd benadrukt van Weele dat bedrijven soms last hebben om aan de toenemende vraag te blijven voldoen. Terwijl velen van hen overwegen om te investeren in productiecapaciteit en personeel, loopt het aantal tekorten iedere maand verder op. Dat heeft deels te maken met oplopende levertijden. Zo merkt van Weele op dat sommige elektrische componenten levertijden van ruim 50 weken hebben.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.