Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
04
10
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: PMI
Soort:

PMI hoogst in 32 maanden, daling werkgelegenheid gestopt

De NEVI PMI®  bereikte met 57.8 het hoogste niveau sinds juli 2007 en steeg daarmee voor de zesde maand op rij. Dit wijst op een duidelijke verbetering. Bovendien is deze keer zowel de productieomvang als de werkgelegenheid verbeterd.

Het aantal ontvangen nieuwe orders steeg aanzienlijk door meer vraag uit zowel binnen- als buitenland. Om aan de grotere vraag te kunnen voldoen, nam de productie fors toe. De producenten verhoogden hun verkoopprijzen enigszins, maar de inkoopprijsinflatie was aanzienlijk en een stuk groter dan in februari.

In maart bleef voor het eerst in lange tijd de werkgelegenheid gelijk. De achterstanden in de productie namen sneller toe, wat erop wijst dat de rek er bij de huidige productiecapaciteit zo goed als uit is. Ondanks dat de inkoopactiviteiten in maart behoorlijk toenamen, daalde de voorraad ingekochte materialen.

Drie deelindexen uitgelicht:
Nieuwe orders index
Het totale aantal ontvangen nieuwe orders bij Nederlandse productiebedrijven steeg in maart voor de negende opeenvolgende maand. Deze toename was bovendien groter dan in de voorgaande maand en de grootste sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000. De gegevens wijzen op een verbeterd economisch klimaat als de belangrijkste reden.


 
Werkgelegenheidsindex
De gegevens voor maart lieten het einde zien van een anderhalf jaar durende periode van krimp in de werkgelegenheid binnen de Nederlandse productiesector. De personeelsbestanden bleven grotendeels gelijk gedurende deze maand. Bedrijven die meer personeel aannamen, gaven aan dat dit het gevolg was van de grotere hoeveelheid werk. Tegelijkertijd bleef de kostendruk een probleem bij bedrijven waar ontslagen vielen.


 
Verkoopprijs index
De Nederlandse producenten verhoogden in maart hun verkoopprijzen, na een periode van zestien maanden van verlagingen. De gegevens wijzen erop dat de bedrijven hun prijzen verhoogden om zo te compenseren voor de hogere inkoopkosten. Deze lichte inflatie was echter kleiner dan het gemiddelde van voor de crisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.