Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: PMI
Soort:

PMI juli toont onverminderde groei

PMI juli toont onverminderde groei

De groei van de bedrijfsactiviteiten houdt onverminderd stand. De NEVI Purchasing Managers Index (PMI) kwam afgelopen maand uit op 53,2. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van juni (52.0). Een waarde hoger dan 50 wijst op een groei van de economie.

De groei heeft te maken met de herstellende export. De waarde hiervan steeg van 49.8 in juni naar 54.2 in juli. Ook de binnenlandse vraag steeg met 0.4 punten en producenten maakten melding van een uitbreiding van hun productiecapaciteiten. Ondanks de hogere inkoopprijzen bleven de verkoopprijzen bijna op hetzelfde niveau.

Effect Brexit
De Brexit lijkt op de PMI van Nederland geen effect te hebben. “De Britse industrie lijkt wel fors last te hebben van de Brexit”, reageert Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement bij TU Eindhoven. “We zien een forse afname van de Britse PMI van 52.4 naar 47.7.” De PMI van de Eurozone kwam uit op 52.9, van Duitsland op 55.3 en de VS registreerde een PMI van 52.9.

Hoewel Van Weele optimistisch blijft, stelt econoom Karen Ward van HSBC tegen het FD dat de groei in de tweede helft van dit jaar laag zal blijven. Volgens Ward duurt het even voordat de gevolgen van de uitslag van het Brexit-referendum duidelijk worden. Deze kunnen volgens haar nog wel gaan optreden, ook al blijkt dat nog niet uit de meest recente peiling onder inkoopmanagers.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.