Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

PMI juli vlakt verder af

PMI juli vlakt verder af

De NEVI Purchasing Manager Index bedroeg in juli 58,0, een daling van 2,1 ten opzichte van een maand eerder. Het is zo duidelijk dat groeicijfers in de industrie aan het afvlakken zijn; de index heeft nu haar laagste waarde in 14 maanden behaald. Toch bevindt het zich nog altijd ver boven het langjarige gemiddelde, berekend vanaf maart 2000, van 52,6.

Een PMI-waarde boven de 50 geeft aan dat de bedrijvigheid is toegenomen, terwijl een waarde onder de 50 juist een afname aangeeft. Er is dan ook wel degelijk veel goed nieuws te melden deze maand, zij het met enige nuancering. Zo is het aantal nieuwe orders voor de 29ste maand op rij gestegen, maar is deze toename in 21 maanden niet zo klein geweest. En ook de werkgelegenheid blijft aanzienlijk groeien, maar steeg voor de vijfde opeenvolgende maand minder dan de maand ervoor.

Droogte
Ajren van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de TU Eindhoven haalt drie belangrijke observaties uit de PMI-cijfers. Ten eerste neemt de groei van de vraag naar industriële producten uit het binnen- en buitenland af. Ten tweede zijn grondstoffen en componenten steeds lastiger verkrijgbaar, waardoor ze met grote prijsstijgingen te maken hebben. Ten derde voelen veel industrieën in Europa de droogte.

Hogere inkoopprijzen
Bovenstaande ontwikkelingen leiden volgens van Weele allemaal tot hogere inkoopprijzen, wat zich uit in een lagere PMI-waarde. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de vooruitzichten voor dit jaar goed zijn. “De orderpijplijn van de industrie is goed gevuld en er is een goede bezettingsgraad van het productieapparaat.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.