Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
04
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

PMI: Kleinste toename productie in zes maanden

PMI: Kleinste toename productie in zes maanden

Ondanks de laagste groei van de productie in zes maanden steeg de NEVI Purchasing Manager Index (NEVI PMI®) van 52.2 in februari naar 53.5 in maart. De kleine toename van de productieomvang was het gevolg van de laagste groei van de nieuwe orders sinds september 2014. De nieuwe export orders namen daarentegen sterker toe dan in februari. De zwakkere euro had hier ook debet aan.

De achterstanden in de productie namen opnieuw af in maart. Deze daling was echter de kleinste sinds juli 2014. De werkgelegenheid steeg in maart licht, na de daling in februari. Voor de twintigste maand op rij nam de hoeveelheid ingekochte materialen toe, terwijl de voorraad ingekochte materialen voor de elfde achtereenvolgende maand afnam. De levertijden werden in maart opnieuw langer. Na dalingen in de afgelopen twee maanden bleef de voorraad gereed product onveranderd.

Inkoopprijzen dalen
De inkoopprijzen in de Nederlandse productiesector daalden in maart opnieuw en de verkoopprijzen waren voor de eerste keer in acht maanden hoger. Deze stijging was echter miniem. Professor Arjan van Weele is NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU in Eindhoven: “Door de goede marktvraag en goede productiebezetting durft men het nu aan de winstmarges te verbeteren. Dit blijkt uit de licht gestegen verkoopprijzen. Die stijging is niet goed te verdedigen, omdat de inkoopprijzen ook deze maand daalden. Maar in deze tijd gelden de wetten van vraag en aanbod. Orderportefeuilles zien er goed uit, gezien de oplopende levertijden.”

 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.