Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
07
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

PMI: lichte uitbreiding. maar laagst in drie jaar

(Persbericht NEVI/DPA)

Zoetermeer. 1 juli 2008 – De NEVI DPA PMI® kwam in juni uit op 51.1. Dit is het laagste niveau in drie jaar.

De productie steeg in juni opnieuw. zij het in geringe mate. Het aantal nieuwe ontvangen orders daalde in juni voor de derde opeenvolgende maand. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de tiende opeenvolgende maand. De personeelsbestanden daarentegen. groeiden in juni het sterkst in zes maanden.


Sinds 2006 is de inkoopprijsinflatie niet meer zo hoog geweest. Om hun winstmarges te beschermen. verhoogden Nederlandse producenten hun verkoopprijzen in een recordtempo.

De gemiddelde prestatie van leveranciers verslechterde in juni in hogere mate dan in de maand ervoor. Voor de tweede maand op rij nam de voorraad gereed product af. De voorraad ingekochte materialen daalde deze maand eveneens en de inkoopactiviteiten stagneerden grotendeels.

Productie index
De nieuwste cijfers voor de Nederlandse productiesector wijzen op een verdere uitbreiding van de productieomvang. De seizoensmatig aangepaste Productie index steeg in juni van 50.5 naar 51.8 na een periode van twee maanden waarin deze gedaald was. Dit wijst op een gematigde groei van de productieomvang. De meest genoemde redenen voor deze toename waren investeringen door bedrijven in extra productiecapaciteit en personeel om zo de afgesproken levertermijnen na te komen.

Nieuwe orders index

Voor de derde opeenvolgende maand daalde in juni het aantal nieuwe ontvangen orders. Dit werd zichtbaar in de seizoensmatig aangepaste Nieuwe orders index die uitkwam op 46.4. vergeleken met 49.9 in mei. Bedrijven gaven aan dat dit kwam door de huidige moeilijke economische omstandigheden. Een groot aantal panelleden noemde ook de hoge inkoopkosten in combinatie met concurrentie vanuit Oost-Europa en China als een bijdragende factor. Deze index is de afgelopen vijf jaar niet zo laag geweest.

Nieuw export orders index
Voor het eerst in drie jaar daalde in juni het aantal nieuwe ontvangen orders vanuit het buitenland. Grotere concurrentie vanuit China en Oost-Europa. verminderde economische groei en een sterke euro werden genoemd als oorzaken voor deze afname van het aantal nieuwe ontvangen orders uit het buitenland. De seizoensmatig aangepaste Nieuwe export orders index noteerde een cijfer van 48.6 vergeleken met 50.6 in de voorgaande maand. wat wijst op een lichte inkrimping.

Bron: NEVI - DPA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.