Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
12
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: PMI
Soort:

PMI: Nederlandse industrie koerst af op goed jaareinde

PMI: Nederlandse industrie koerst af op goed jaareinde

“De Nederlandse industrie koerst af op een goed jaareinde”, stelt professor Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, op basis van de NEVI PMI. De PMI registreerde voor november een waarde van 53,5, welke marginaal lager is dan de 53,7 van oktober. Een score van meer dan 50 duidt op een groeiende economie.

“Ordervolumes, zowel vanuit binnenland als buitenland, nemen niet langer meer toe. Dat heeft de waarde van de PMI gedrukt”, verklaart Van Weele. “De hogere productievolumes over november en met name de hogere werkgelegenheidscijfers hielden de PMI op hetzelfde niveau als vorige maand. Meer personeel maakt het mogelijk voor bedrijven om achterstanden weg te werken. Niettemin namen de levertijden nog verder toe. Inkoopprijzen daalden, maar de verkoopprijzen laten een lichten stijging zien.”

‘Investeringen beperken’
Wat adviseert Van Weele naar aanleiding van deze cijfers? “Bepalend voor komend jaar zal de ontwikkeling van de ordervolumes zijn. Exportvolumes stijgen nu al 31 maanden achtereen en de binnenlandse vraag laat al 29 maanden een verbetering zien. Voor komend jaar is het verstandig rekening te houden met lagere PMI waarden en wellicht zelfs een lichte teruggang in ordervolumes. Ondernemers doen er goed aan hun investeringen beperkt te houden en hun personeelsinzet flexibel te houden. Ook de stijging van de verkoopprijzen moet beperkt blijven. Dan profiteren zij het meest van het huidige, gunstige economische klimaat”, aldus de hoogleraar Inkoopmanagement.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Marcel Bressers | 06-12-2015 om 21:15

    Met investeringen beperkt houden wordt hier hopelijk bedoeld de investering in gebouwen en machines. In een onzekere economische omgeving kan men echter heel goed investeren in het optimaliseren van interne processen, trainen en verder opleiden van vaste medewerkers en het testen van nieuwe ontwikkelingen in (bestaande) (ERP) systemen. Hierdoor is de kans groter dat een organisatie als één van de eersten de vruchten plukt van economisch herstel. Mijn advies: zorg dat je klaar staat voor de toekomst en ga vooral niet zitten wachten op het economisch herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.