Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: PMI
Soort:

PMI november hoogste niveau sinds 35 maanden

PMI november hoogste niveau sinds 35 maanden

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) heeft in November het hoogste niveau sinds 35 maanden bereikt. De waarde op dit moment is 57.0, terwijl dit in oktober nog 55.7 was. Een waarde van boven de 50 houdt in dat er een toename van activiteiten is.

In een persbericht van de NEVI is te lezen dat de productieomvang in zestien maanden fors gestegen is. De groei van de werkgelegenheid was aanzienlijk, en de voorraad gereed product is na twee maanden gedaald. Ook de verkoopprijsinflatie is voor de derde maand op rij gestegen. De stijging is het grootst sinds april 2012, maar wordt, in vergelijking met de inkoopprijsinflatie, toch als ‘zwak’ gezien.

Orders
Het aantal orders dat bij de Nederlandse productiebedrijven geplaatst werd, was in november voor de negende opeenvolgende maand gestegen. Het was de grootste groei sinds juni vorig jaar. Volgens verschillende bedrijven die melding maakten van grotere orderaantallen komt dit door de verbetering van de marktomstandigheden.

Groot-Brittannië
Voor de vijfde achtereenvolgende maand is de vraag uit het buitenland naar in Nederland geproduceerde producten gestegen. Sommige bedrijven schreven dit toe aan de toename van de vraag uit Groot-Brittannië. Dit is, volgens Financieel Dagblad, wel opvallend. Britse bedrijven zijn door de zwakke pond duurder uit als zij uit Nederland willen importeren

Hoogconjunctuur
Volgens Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, heeft deze stijging als gevolg dat bedrijven draaien op volle capaciteit en meer personeel aan nemen. Er is sprake van hoogconjunctuur. De conclusie van Van Weele is dat de industrie 2016 goed gaat afsluiten. Het nieuwe jaar zal daardoor een goede start maken.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.