Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: PMI
Soort:

PMI: sterkste daling inkoopkosten in acht maanden

PMI: sterkste daling inkoopkosten in acht maanden

De gemiddelde inkoopkosten lieten deze maand opnieuw een daling zien, en wel het sterkst in acht maanden. Vooral de prijzen voor grondstoffen, waaronder olie en staal, maken een scherpe prijsstelling richting afnemers mogelijk. Dit blijkt uit de maandelijkse PMI van NEVI. De index is gestegen van 53,0 in september, naar 53,7 in oktober. Een score boven de 50,0 duidt op een groeiende economie.

De industrie heeft een goede maand achter de rug, stelt Arjan van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. “De mooie waarde werd vooral veroorzaakt door de hoge productie index van 55,6. Deze index scoort nu al 30 maanden boven de grenswaarde van 50 en toont aan dat productievolumes maandelijks nog steeds stijgen.”

Werkgelegenheidsindex
De positieve inkoopmanagersindex wordt ook veroorzaakt door de werkgelegenheidsindex van 54,3. “Dit wijst op een relatief sterke toename van het aantal banen in de industrie. Ik verwacht dat deze tendens nog wel even zal aanhouden”, stelt Van Weele.

Vertraging investeringsprojecten
De hoogleraar is in zijn reactie op de index niet alleen positief. Als minpunt noemt hij de zorgen van bedrijven over de macro economische en politieke ontwikkelingen in Europa. “Geplande investeringsprojecten worden op dit moment vertraagd. Niettemin stevent de Nederlandse industrie af op een goed jaar. Effecten van de teruglopende groei in China (PMI oktober: 49,8) zijn in de orderboeken nog niet te merken op dit moment.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Marcel Bressers | 02-11-2015 om 19:53

    Erg goed nieuws voor onze economische groei. Het biedt kansen op allerlei vlakken in de markt, maar wanneer gaan we ons nu eens werkelijk concentreren op de inkoopkosten van onze eigen organisatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.