Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
09
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: PMI
Soort:

PMI stijgt voor het eerst sinds februari

PMI stijgt voor het eerst sinds februari

De NEVI Purchasing Manager Index (PMI) kwam in augustus uit op 59,1, een toename van 1,1 ten opzichte van juli. Dit betekent dat de PMI voor het eerst is gestegen sinds het in februari een recordhoogte van 63,4 bereikte. Een PMI boven de 50 houdt in dat de economische bedrijvigheid is toegenomen, terwijl een waarde onder de 50 juist een afname weergeeft.

Arjen van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, stelt dat deze groeispurt ten opzichte van juli onverwacht is. Hij dankt deze stijging aan de “toename van de binnenlandse en buitenlandse vraag naar de producten van onze industrie.” Dat wijst er volgens hem op dat de reële economie zich sterk houdt, ondanks de chaos rondom Brexit en Trump.

Tekorten
Van Weele geeft aan dat, nu de Nederlandse economie op topcapaciteit produceert, het lastig is om grondstoffen, halffabricaten en elektronische componenten op tijd geleverd te krijgen. Dat leidt tot productieachterstanden en steeds meer materialen waar een tekort aan is. Ook is er een tekort aan ervaren arbeiders, waardoor de werkgelegenheid deze maand wederom toenam.

Snelle groei
De situatie in Nederlandse industrie is niet uniek volgens van Weele. Ook in de VS en de Eurozone als geheel blijft de bedrijvigheid toenemen. Nederland groeit echter sneller dan de rest, wat leidt tot meer schaarste aan materialen en arbeid, hogere inkoop- en verkoopprijzen en toenemende arbeidskosten. Toch benadrukt de hoogleraar dat 2018 een uitstekend jaar wordt voor de industrie.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.