Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
11
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

PMI: verdere groei. maar laagste cijfer in zeven maanden

De NEVI DPA PMI® noteerde in oktober een cijfer van 56.7. gedaald van 57.7 in september. wat duidt op een robuuste verbetering van de bedrijfsomstandigheden binnen de Nederlandse productiesector. Hoewel de mate van groei het laagst was in zeven maanden. ligt de groei nog steeds ver boven het onderzoeksgemiddelde.

Voor de zestiende achtereenvolgende maand verbeterden de omstandigheden in de Nederlandse productiesector. De sterke vraag leidde opnieuw tot een robuuste stijging van het aantal nieuwe orders en de daarmee samenhangende productieniveaus. De inkoopprijsinflatie bleef in oktober scherp stijgen. De verlenging van de gemiddelde levertijden en de verwachte prijsstijgingen van grondstoffen leidden tot de sterkste uitbreiding van de voorraad ingekochte materialen sinds augustus 2004.


Het hogere aantal ontvangen nieuwe orders was de hoofdoorzaak voor de groei deze maand. Dit kwam door de hogere vraag uit zowel het binnen- als het buitenland. Wel zakte de mate van groei tot het laagste niveau in twaalf maanden. De Nederlandse productie bleef in robuuste mate stijgen. hoewel in het laagste tempo van het afgelopen jaar.

De robuuste productiegroei en de uitbreiding van de werkgelegenheid konden een duidelijke stijging van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk echter niet voorkomen. Als nieuwe orders niet konden worden voldaan door de huidige productie. werden deze direct uit voorraad geleverd. Dit leidde opnieuw tot een sterke daling van de voorraad gereed product.

De levertijden bleven in oktober opnieuw sterk stijgen. voor de achtendertigste achtereenvolgende maand. De hoge vraag naar materiaal droeg bij aan de scherpe stijging van de gemiddelde inkoopprijzen. De Nederlandse producenten verhoogden de verkoopprijzen flink. Doelbewust opbouwbeleid van de voorraad leidde tot de sterkste uitbreiding van de voorraad ingekochte materialen in zesentwintig maanden.

Bron: NEVI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.