Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
06
13
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Peter Streefkerk
Dossier: Inkoop
Soort:

Politieacademie terug naar de schoolbanken

Onlangs kwam de Politieacademie negatief in het nieuws. Deze keer niet door wanbestuur, maar vanwege een ICT-project dat dreigt te mislukken. Het Nieuwe Onderwijs & Administratie Systeem (NOAS) waar al bijna 9 miljoen euro aan is uitgegeven blijkt niet te werken. Anonieme bronnen binnen de opleiding zelf melden dat de academie van het systeem af wil. Mocht dat zo zijn, dan is het niet uitgesloten dat de academie de hele investering kwijt is en daarnaast de kosten voor een nieuwe aanbesteding en een ander systeem voor haar kiezen krijgt.

Drie systemen als één oplossing
NOAS zou ervoor moeten zorgen dat de studenten- en personeelsadministratie veel efficiënter kan worden uitgevoerd. In het systeem moeten de voortgang en de resultaten van studenten worden vastgelegd en gevolgd. Het systeem bestaat uit het studentregistratiesysteem Osiris van Caci, het roosterpakket Syllabus Plus van Scientia en een door Capgemini ontwikkeld derde systeem dat zorgt voor de integratie van NOAS in de IT-omgeving van de Politieacademie.

Vertraging op vertraging
Volgens de Politieacademie werkt NOAS echter niet of niet goed. Ruim drie jaar geleden won Capgemini als hoofdaannemer de opdracht na een Europese aanbesteding. NOAS had in de zomer van 2011 klaar moeten zijn, maar bij iedere acceptatietest ging er iets mis. Op 11 april dit jaar was voor de Politieacademie de grens bereikt. De toenmalige directeur Van Baal stuurde een brief naar Capgemini waarin hij meldde de overeenkomst eenzijdig te ontbinden.

Juridische procedure
Sinds dat moment zijn de betrokken partijen in een felle discussie verwikkeld over de schuldvraag. Capgemini legt de schuld voor de te late oplevering bij de Politieacademie. Die zou de beloofde inzet van mensen niet hebben geleverd. Daarnaast werd er volgens Capgemini tussentijds extra functionaliteit aan het systeem toegevoegd, waardoor er extra vertragingen zijn ontstaan.  Inmiddels is de eerste juridische procedure in gang gezet. De Politieacademie wil de broncode van het systeem hebben om zelf aan het programma te kunnen sleutelen. 

Gezamenlijke verklaring
Het ministerie van Veiligheid & Justitie, waar de Politieacademie onder valt, zegt in een reactie dat het systeem nog niet is opgeleverd zoals het is besteld. Er is nog overleg tussen de Politieacademie en Capgemini over de voortgang.  Capgemini, als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de oplevering, geeft aan dat ze met de Politieacademie werkt aan een gezamenlijke verklaring. 
Caci als een van de twee onderaannemers  onthoudt zich van commentaar.

Minder dan 9 miljoen euro
Scientia, de andere onderaannemer, reageerde wel en stelt dat zij het genoemde bedrag van negen miljoen euro niet kan plaatsen. De drie partijen - Capgemini, Caci en Scientia – hebben volgens Scientia gezamenlijk aanzienlijk minder gekregen dan de 9 miljoen euro, zonder dat men het exacte bedrag wil prijsgeven.

Eigen straatje schoonvegen
Verder vraagt Scientia zich af waarom Capgemini de zwarte piet krijgt toegeschoven. “NOAS is door de bijzondere setting, namelijk een politieorganisatie en geen school of universiteit, een a-typisch project”, aldus een woordvoerder. Deze laatste opmerking neigt naar het bekende ‘eigen straatje schoon vegen’. De Politieacademie is het opleidingsinstituut van de Nederlandse politie. Ze staat dan ook meer bekend als onderwijsinstelling dan als politieorganisatie. 

Beperkte concurrentie
Studenten en personeelsinformatiesystemen waartoe NOAS behoort, zijn er in vele soorten en maten. De markt voor deze software geeft de laatste jaren een grote mate van concentratie en daardoor een beperkte mate van concurrentie te zien. Caci bijvoorbeeld is een samenvoeging van Chronotech en PSB informatiesystemen (oorspronkelijke producent van Osiris, sinds 2001 op de markt). Oorspronkelijk bedoeld voor de Universiteit Utrecht is het systeem daarna uitgegroeid tot een van de standaardpakketten voor universiteiten en HBO's. Klanten van Osiris zijn onder meer de TU Delft, Erasmus Universiteit, Universiteit Twente en de Radboud Universiteit. 

Veel onduidelijkheden
Uit de onderliggende correspondentie die de NOS heeft opgevraagd blijkt vooralsnog niet dat er aanbestedingstechnisch iets is fout gegaan. Wat wel opvalt is dat er bij beide partijen veel onduidelijkheid heerst over projectmatige zaken als de verschillende acceptatietesten, wie waarvoor verantwoordelijk is, welke capaciteit daarvoor benodigd is en welke functionaliteit wanneer moet worden getest. Het feit dat de Politieacademie nu de broncode via een gerechtelijke procedure opeist maar in de tussentijd de samenwerking met Capgemini en onderaannemers voortzet, maakt het geheel er niet duidelijker op.

Nieuwe aanbesteding
Het door de Politieacademie gemelde ‘zelf sleutelen aan het systeem’ aan de hand van de broncode lijkt op voorhand de meest ongewenste oplossing. Dit nog even los van het feit of Capgemini de broncode wel ter beschikking stelt. Mocht men de komende periode niet tot een voor beide partijen bevredigende oplossing en een goed werkend systeem komen, dan ligt een nieuwe Europese aanbesteding het meest voor de hand. De schade zal vervolgens ongetwijfeld hoger uitkomen dan de tot nu toe genoemde 9 miljoen euro. 

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.