Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
09
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Rosa de Buisonjé
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

PPS blijkt waardevol

Werd Publiek Private Samenwerking (PPS) in de jaren negentig nog gezien als ‘iets’ voor de landelijke overheid, nu wint de constructie aan populariteit bij gemeenten. Niet zo gek, gezien bouwprojecten met PPS-constructie tien tot vijftien procent minder kosten met zich meebrengen.


Het grootste voordeel van PPS is volgens VNG Magazine dat de projecten, in tegenstelling tot bij de ‘ouderwetse’ manier van aanbesteden, binnen het budget en binnen de afgesproken tijd worden voltooid. De overheid of gemeente betaalt de marktpartij naar geleverde prestaties. Hierdoor kunnen er innovatieve oplossingen en ideeën ontstaan, waar eerder geen ruimte voor was. Bovendien blijkt het vanwege de voorspelbare kosten vaak gemakkelijker de financiering rond te krijgen. De voorfinanciering van een PPS-project komt veelal namelijk niet uit het budget van de gemeente, waardoor de gemeente haar geld weer tot aan betaling in andere zaken kan steken.

DBFM
De meest ver doorgevoerde en meest voorkomende variant van de PPS-constructie is het Design, Build, Finance en Maintain (DBFM)-contract. Het design, de bouw, de financiering en het onderhoud van het gebouw zijn dan de verantwoordelijkheid van de marktpartij. Deze manier van bouwen stimuleert concurrentie tussen aannemers en bouwbedrijven waardoor er meerwaarde wordt gerealiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.