Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
09
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Genna Bostelaar
Dossier: Inkoop
Soort:

"Prestatieinkoop grote kans voor ProRail"

Spooraannemers moeten zich meer expert opstellen in hun relatie met spoorbeheerder ProRail. Hiermee kan het aanbestedingsproces enorm versneld worden, meent hoogleraar marketing en ketenmanagement Sicco Santema (TU Delft)

ProRail voert op dit moment een aantal pilots uit waarin het experimenteert met prestatieinkoop. Deze manier van aanbesteden, onder meer door Santema beschreven in zijn boek ‘Prestatieinkoop’ houdt een verschuiving van verantwoordelijkheid van opdrachtgever naar opdrachtnemer in. De controle en inspectie van de werkgever wordt hierdoor minimaal en dat is precies wat volgens Santema nodig is. Dit zegt hij in een interview met het vakblad voor railbedrijven SpoorPro.

De uitvoering van spoorprojecten hoeft volgens Santema, naast hoogleraar ook partner van consultancybedrijf Scenter, niet in gevaar te komen door het gebruik van prestatieinkoop. “De wet controleert immers al of zaken goed uitgevoerd worden.” In het huidige aanbestedingsproces definieert ProRail opdrachten zeer uitgebreid, waardoor het lang duurt voordat de juiste leverancier gevonden wordt. Prestatieinkoop kan dit proces versnellen van anderhalf tot twee jaar voor de huidige procedure tot vier tot zes maanden.

Verandering in omgang
Prestatieinkoop is een vorm van ketenorganisatie. Hierbij moeten verschillende spelers in de railsector hun onderlinge omgang veranderen. “Zo zou een machinist bij een storing dit direct kunnen uploaden op een storingssite, zodat de aannemer ermee aan de slag kan. Nu komt het bericht eerst bij de NS terecht en pas daarna bij ProRail”, legt Santema uit.

Naast een verbeterde communicatie brengt een korte aanbestedingsprocedure de kosten van de aanneemsom terug. Prestatieinkoop dwingt aannemers immers snel tot de kern van het project te komen. ProRail ziet deze voordelen in en voert daarom op het moment een aantal nieuwe pilots uit bij spoorprojecten. Het gaat daarbij onder meer om een project voor technische relaishuizen op de Maasvlakte en een ICT-project.

Spoedwet wegverbetering
De prestatieinkoop werd in 2009 bekend nadat Rijkswaterstaat het toepaste bij de Spoedwet wegverbreding. Hierbij moesten voor dertig knelpunten op de weg snel maatregelen genomen worden. De toepassing van prestatieinkoop zorgde ervoor dat de doorlooptijd destijds slechts vijf maanden was, in plaats van een jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.