Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Prijs ijzererts daalt als voorspeld

De prijs van ijzererts, de grondstof waarvan onder ander staal wordt gemaakt, is voor de negende dag op rij gedaald. Een aantal analisten van het Amerikaanse Fitch Group hadden de daling van ijzererts al voorspeld. Begin dit jaar steeg de prijs van de grondstof nog. Dat meldt Finanzen.nl.

IJzererts is een van de belangrijkste grondstoffen van de wereld. Een ton kost inmiddels nog minder dan 55 dollar. Dat is een flinke koersval sinds 1 april, toen het tweede kwartaal begon. Een ton kostte toen nog 80 dollar. De prijs is sindsdien dus met zo’n 30 procent gedaald, en analisten voorspellen dat dit de komende jaren nog wel zo door zal gaan.

Daling was voorspelt
Volgens de analisten komt de daling door overaanbod, minder vraag en daardoor lagere prijzen. Vooral China kampt met deze overcapaciteit. Daarnaast hebben grote mijnbouwbedrijven zoals Vale (Brazilië) en BHP Billiton (Australië) de kosten flink omlaag gebracht en brengen zij steeds meer goedkope ijzererts naar de markt. Analisten verwachten dat de prijs uiteindelijk onder de 50 dollar per ton zal komen.

Onverwachte stijging begin 2017
Begin 2017 schommelde de prijs van een ton ijzererts nog tussen de 86 dollar en de 92,23 dollar. Er was in ieder geval sprake van een niet verwachtte stijging. De Chinese economie presteerde namelijk beter dan werd verwacht. Daardoor werd er meer gebouwd, wat ervoor zorgde dat ijzererts sterk toenam. De grondstof is namelijk nodig voor allerlei bouwprojecten.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.