Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
06
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Prijzen agrarische grondstoffen dalen flink

De prijzen van de agrarische grondstoffen suiker, koffie en cacao hebben al maandenlang te maken met een daling. Inmiddels zitten de prijzen, volgens de graadmeter Bloomberg Softs Subindex, al ruim 21 procent in de min. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De prijs van suiker nam sterk af. Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst zou de slechte oogst in India moeten zorgen voor een hogere invoer, maar de overheid heeft daar met een importlimiet een stokje voor gestoken. Daarnaast beschikt China, de grootste importeur van suiker, over enorme voorraden. Het land kondigde daarom een importheffing van 95 procent aan om lokale productie te stimuleren. De derde reden is dat Brazilië de benzineprijs heeft verlaagd. De productie van de biobrandstof ethanol, wat wordt verkregen uit suikers, wordt daardoor minder rendabel, waardoor er meer suiker op de markt komt. Ten slotte hangt de opheffing van het Europese suikerquotum boven de markt.

Cacao
Volgens Kit Juckes, strateeg van Sociéte Générale gaat het ook slecht met de cacaoprijs. De kleinste mark van de drie agrarische grondstoffen heeft ‘last’ van een goede oogst in Ivoorkust, wat de grootste exporteur ter wereld is wat betreft cacaobonen. Voor volgend jaar verwacht men opnieuw een goede opbrengst, terwijl het land vorig jaar door woestijnwinden met een lastig seizoen te maken had.

Koffie
De reden van de daling van de koffieprijs is, volgens grondstoffenanalist Warren Patterson van ING, onduidelijk. Er is op dit moment wel sprake van een tekort op de markt, maar de productie kent een tweejaarlijkse cyclus. Dit jaar wordt er weinig geoogst, maar volgend jaar naar verwachting weer meer. De koffieprijs wordt wel beïnvloedt door de zwakke munt van Brazilië, de grootste producent van koffie ter wereld.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.