Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
01
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Prijzen cacao, koffie en suiker stijgen in 2016

Prijzen cacao, koffie en suiker stijgen in 2016

Hoewel de prijs voor cacao, koffie en suiker in de eerste week van 2016 daalden, zullen zij in het verloop van het jaar weer gaan stijgen. Dat meldt ABN Amro in de softs monitor van januari. Met name voor koffie en suiker ziet de bank een opwaarts potentieel. De verwachte oorzaak hiervan zijn de economische- en valuta ontwikkelingen. Daarnaast speelt ook het weer een bepalende factor in de prijsbewegingen van agrarische grondstoffen. Met name droogte in de tweede helft van het jaar zou kunnen zorgen voor forse prijsstijgingen ten aanzien van koffie, suiker en cacao.

De eerste weken van 2016 hebben echter voor een daling in de prijzen gezorgd. Cacao verloor ruim 11% van zijn waarde. Voor koffie was de daling 10% en suiker daalde met ruim 7%. “Het sentiment wordt negatief beïnvloed door onrust op de Chinese beurzen en de verder gedaalde olieprijs. Voor de korte termijn zullen deze factoren zorgen voor een sterke volatiliteit in de prijsvorming”, concludeert Frank Rijkers, sector econoom agrarisch en food bij ABN Amro.

Koffie
Afgelopen jaar daalden de prijzen van koffie met 18%. “Dit jaar wordt er minder geproduceerd en bestaat er een verwachte toename van de mondiale vraag, daardoor zal de prijs stijgen”, vervolgt de sector econoom. “De productie zou komend najaar weleens tegen kunnen vallen, als gevolg van droogte.”

Suiker
Na vijf jaar van overschotten op de suikermarkt, stevent deze sector nu af op een productietekort. “Hiermee is een eind gekomen aan de prijsval die in 2010 is ingezet. Droogte in grote delen van Zuidoost-Azië en een consumptiegroei van 2% zorgen voor een oplopend suikertekort in 2016 en 2017. Hierdoor stijgen de prijzen dit jaar met 15% ten opzichte van 2015.”

Cacao
In tegenstelling tot koffie en suiker, zal de prijs van cacao dit jaar dalen, stelt ABN Amro. In 2015 steeg de prijs van cacao met 10%. “Maar een groot gedeelte van deze prijsstijging heeft cacao in de eerste weken van 2016 alweer verloren”, schrijft Rijkers. “In eerste instantie zorgden oplopende leveringscijfers in de Ivoorkust in de tweede helft van december voor druk op de prijs, in januari zorgde de onrust op de Chinese beurzen en de olieprijs voor de daling.” De gemiddelde prijs over 2016 zal naar verwachting ruim 10% lager uitvallen dan vorig jaar.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.