Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
09
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Prijzen voedingsmiddelen onder druk door krapte wereldmarkt

Supermarkten krijgen te maken met de grootste stijging van inkoopprijzen sinds het begin van de jaren negentig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


In juli van dit jaar lagen de prijzen van in Nederland geproduceerde voedingsmiddelen bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Reden voor de hoge prijzen is de grote vraag op de wereldmarkt naar granen. melk en olie.

Hoogste stijger waren de dierlijke en plantaardige oliën. die met 27 procent in prijs toenamen. Daarnaast werden zuivelproducten duurder door de prijsverhoging van melk –en roomproducten in vaste vorm (80 procent). werd diervoeding 23 procent duurder en stegen de prijzen van groente en fruit met 7 procent. Daarentegen werden vlees en vis een fractie goedkoper.


Hoewel het CBS de stijgingen dit jaar alleen in de industrie heeft kunnen meten. sluit het niet uit dat de verhogingen aan het einde van het jaar worden doorberekend aan de supermarkten. Bijna alle ketens hebben al laten weten niet onder prijsverhogingen uit te kunnen. omdat anders de marge in gevaar komt. In Italie heeft een prijsverhoging al voor commotie gezorgd. het zogenoemde ‘pasta-oproer’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.