Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
07
13
Wim Nieland
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Wim Nieland
Dossier: Sourcing / Outsourcing
Soort:

Procurement Outsourcing: Sprookje of slapende reus?

Financiële druk verhoogt het draagvlak voor uitbesteding van inkoopdiensten in de publieke sector: toename van 31% punt in de laatste 8 jaar.

Tegenwoordig staan de kranten vol nieuws over bezuinigen. Het doelmatig en rechtmatig besteden van 'ons' belastinggeld is dan ook steeds belangrijker geworden. Het klinkt als een sprookje: de overheid en externe dienstverleners trekken samen ten strijde om een substantiële bijdrage te leveren aan het bereiken van bezuinigingsdoelstellingen, taakstellingen en daarbij ook nog eens de kwaliteit verhogen. Procurement Outsourcing zou hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Maar is Procurement Outsourcing een sprookje of een slapende reus?

Procurement Outsourcing (PO) is de beslissing van een organisatie om structureel geheel of gedeeltelijk inkoopactiviteiten en/of de verwerving van goederen en diensten via een derde partij uit te besteden.

Procurement Outsourcing lijkt meer te zijn dan een sprookje, zo blijkt uit onderzoek van Erik van Meurs. In 2005 deed Wim Nieland (Aeves) al onderzoek naar Procurement Outsourcing in de publieke sector. Van Meurs, student aan de Haagse Hogeschool, stak dit onderzoek in een nieuw jasje. In de periode van februari tot en met mei 2013 voerde hij onafhankelijk een uitgebreid onderzoek uit onder alle overheidsorganisaties die zich aan de Europese aanbestedingsregels moeten houden. Alleen de nutssector werd buiten beschouwing gelaten. Aan een enquête deden maar liefst 178 respondenten mee. Tevens voerde Van Meurs 11 diepte-interviews met inkoopfunctionarissen op beleidsmakend niveau. Gezien de grote respons, lijkt het onderwerp in de publieke sector te leven!

In dit artikel staan de bevindingen uit zowel de enquête als de interviews samengevat. Hierna worden eerst de belangrijkste kenmerken van de deelnemers besproken. Vervolgens komt de stand van zaken op het gebied van Procurement Outsourcing aan bod, gevolgd door de voor- en nadelen die de deelnemers in de uitbesteding van inkoopdiensten zien. Daarbij leggen we de link naar de rol van de financiële en organisatorische druk die de inkoop-medewerkers ervaren. Bovendien vergelijken we de situatie met die in 2005.
Wim Nieland
Door Wim Nieland
Wim Nieland is directeur publiek bij AevesBenefit; hét inkoopadviesbureau voor Advies, Werving & Selectie, Detachering en Outsourcing. Kijk voor meer informatie op de website van AevesBenefit (AevesBenefit.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.