Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
10
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Bas Heerink
Dossier: Supply Chain
Soort:

Professionaliseren inkoop stimulans groei Afrika

De wereldwijde trend om supply chain management te professionaliseren in de private sector, bereikt zo langzamerhand de publieke sector in Afrika. Het professionaliseren van de inkoopfunctie vormt een economische stimulans voor deze landen.

In ontwikkelingslanden vormen opdrachten vanuit de publieke sector 50 procent van het bruto binnenlands product. In deze landen wordt veel aandacht besteed aan het bestrijden van ziektes als HIV en tuberculose. Sterke inkoop en supply chain spelen hierbij een belangrijke rol doordat medische hulpmiddelen lang niet altijd vanzelfsprekend zijn in ontwikkelingslanden.
In een stuk in de Britse krant The Guardian wordt beschreven hoe het adviesbureau Crown Agents zich inzet voor ontwikkelingen in ontwikkelingslanden. Het bedrijf werkte met overheden in verschillende Afrikaanse landen samen bij het geven van inkooptrainingen. Op alle niveaus is de inkoopfunctie te professionaliseren, zo blijkt. Van basisintroducties in onder meer de zorg en lagere overheden tot het verbeteren van aanbestedingsprocedures.

Verbetering gaat snel
Het verbeteren van de inkoop in ontwikkelingslanden, zo stelt de adviseurs van Crown Agents, gaat verder dan alleen training. De manier waarop men naar de professie kijkt is minstens zo belangrijk om ook in de toekomst de kwaliteit van de inkoopprocedures te waarborgen. Op dat gebied worden er serieuze stappen gemaakt. Niet alleen helpt Crown Agents in landen als Ghana en Botswana bij het ontwikkelen van programma's, maar ook vertelde de grondlegger van Best Value Procurement, Prof. Dr. Dean Kashiwagi onlangs over de introductie van zijn methodes in Afrikaanse landen. In Botswana en de Democratische Republiek Congo kopen overheden inmiddels in via de Best Value-benadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.