Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
06
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Supply Chain
Soort:

PvdA en CDA pleiten voor boete voor laatbetalers

PvdA en CDA pleiten voor boete voor laatbetalers

PvdA en CDA willen dat grote bedrijven, die hun rekeningen aan het MKB te laat voldoen, een renteboete krijgen. In de initiatiefwet staat een boete van 8% van het verschuldigde bedrag als de rekening na zestig dagen nog niet is voldaan.

Eerder deed het CDA dit voorstel al aan minister Henk Kamp van Economische Zaken, maar die vond dit overbodig, omdat hij de situatie verbeterd vond. Volgens de Volkskrant vreest de minister dat een wet met een 60-dagennorm ertoe leidt dat bedrijven naar die termijn toeleven en later betalen dan nu.

Langdurig probleem
Het probleem van late betalingen wordt al jaren door kleine bedrijven aangekaart. Grote bedrijven maken misbruik van hun inkoopmacht door leveranciers te dwingen akkoord te gaan met betalingstermijnen die kunnen oplopen tot 100 dagen. Jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen zijn volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder 2,5 miljard euro. Ondanks de late betalingen, gaat het kleinbedrijf hier niet tegenin. Het MKB is vaak in enige mate afhankelijk van de grote afnemer en wil de relatie niet op het spel zetten.

MKB betaalt ook laat
Uit onderzoek van Intrum Justitia blijkt ook dat lange betalingstermijnen zorgen voor een rem op de groei van het MKB. Opvallend uit dit onderzoek is dat het MKB zijn leveranciers ook laat betaald. In 62 procent van de gevallen vertaalt het MKB de late betalingen namelijk noodgedwongen door naar zijn leveranciers.

Betaalme.nu
Het initiatief van PvdA en CDA spreekt Kamp niet aan, maar hij steunt wel het initiatief van het bedrijfsleven en hogeschool Windesheim ‘Betaalme.nu’. Door dit initiatief worden grote bedrijven gestimuleerd om vlotter te betalen. De teller staat nu op 17 bedrijven die zich hierop hebben ingeschreven. Hieronder behoren Heineken, Jumbo, FrieslandCampina en Randstad. De bedrijven verplichten zich tot betalingen aan leveranciers binnen een termijn van 30 dagen. “We stellen een norm. Dat is de weg die wij prefereren boven een wet met boetes. Het gaat erom dat de sterke partij in de keten inziet hoe belangrijk het is om die keten gezond te houden”, aldus initiatiefnemer Joost van den Hondel, lector bij het Windesheim-programma Supply Chain Finance.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.