Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
6
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

PvdA wil kortere betalingstermijnen

PvdA wil kortere betalingstermijnen

De PvdA wil dat bedrijven en overheden binnen dertig dagen hun rekeningen gaan betalen. Volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA komt het veel voor dat, vooral grote bedrijven, het midden- en kleinbedrijf lang op hun geld laten wachten. Het grootbedrijf laat zich op deze manier financieren door zijn leveranciers, en zorgen hierdoor dat mkb’ers in de problemen raken door het grotere beslag op het werkkapitaal, dat toch al schaars is. Zo schrijft FD.nl.

Ook andere fracties in de Kamer hebben in het verleden al kritische kanttekeningen geplaatst bij de lange betalingstermijnen in Nederland. Nijboer wil de betalingstermijn donderdag aan de orde stellen in een overleg met de ministers Dijsselbloem van Financiën en Kam van Economische Zaken.

Harde afspraken
Nijboer pleit ervoor dat Kamp het betaalgedrag in het bedrijfsleven ter sprake brengt tijdens de krediettop die ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren met de banken. “Daar moeten harde afspraken worden gemaakt om de betaaltermijnen te verkorten”, zegt hij. De PvdA’er zegt eerst bedrijven de kans te willen geven om sneller te betalen. Als dit niet werkt, dan moeten er wat hem betreft wettelijke bepalingen komen voor betaaltermijnen.

Nederland blijft achter
De gemiddelde termijn, waarop het grootbedrijf en de overheid op dit moment aan hun verplichtingen voldoen, is 41 tot 44 dagen. Maar er zijn ook uitschieters naar drie maanden. Uit een vergelijkend onderzoek naar de betalingstermijn van bedrijfsleven en overheden in Europa, blijkt dat Nederland achterblijft bij landen als Finland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, maar ook Polen.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

 • Anoniem | 08-02-2015 om 12:14

  Nu nog een overheid die haar eigen wetten en regels nakomt. De betalingstermijn voor de overheid is 30 dagen, maar de naleving er van op zijn zachts gezegd discutabel. Als politieke partijen zich daar nu eerst voor inzetten,dan komt een kortere betalingstermijn vanzelf.

 • Anoniem | 10-02-2015 om 11:45

  Ik ben benieuwd wat de PvdA nog meer zou willen. Hogere tarieven voor ZZP-ers in de zorg, voor een kwartje over 3 dagen op de maan staan, automatische incasso voor alle leveranciers (ook al leveren ze een wanprestatie). Zolang het FD en enkele volgers er maar over schrijven.
  Gelukkig begrijpen de echte inkopers dat de betalingstermijn slechts een van de overeen te komen voorwaarden bij een deal is.

 • Anoniem | 10-02-2015 om 12:04

  Als de overeengekomen betalingstermijn dan ook aangehouden wordt door de koper, maar dat is vaak niet het geval.

 • Anoniem | 16-02-2015 om 16:20

  Hoe ga je dit controleren? Tenzij je net als Mexico ook e-invoicing verplicht maakt is dit zo goed als onmogelijk.

 • Anoniem | 18-02-2015 om 14:08

  Leuke reacties hierboven allemaal, maar als ik het stuk goed lees gaat het hier over betalingstermijnen tussen bedrijven die niet nagekomen worden en niet tussen overheden en bedrijven. Volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA komt het veel voor dat, vooral grote bedrijven, het midden- en kleinbedrijf lang op hun geld laten wachten. Zie de navolgende passage in het vetgedrukte gedeelte van het artikel “Het grootbedrijf laat zich op deze manier financieren door zijn leveranciers, en zorgen hierdoor dat mkb’ers in de problemen raken”. Waarom dat dan verderop in het artikel het grootbedrijf en de overheid over 1 kam worden geschoren is mij niet geheel duidelijk. Het artikel rept namelijk met geen woord over de betalingstermijn die de overheid al dan niet nakomt. Er wordt enkel in zijn algemeenheid aangegeven dat de betalingstermijn voor zowel grootbedrijf als overheid tussen de 41 en 44 dagen is.
  Ook hoe men deze betaaltermijn heeft gemeten wordt niet aangegeven. Indien de verzender van de factuur uitgaat van het moment van verzenden heb je al snel een probleem dat er 1 of meerdere dagen verschil in zit. Als men ook nog eens uitgaat van de datum van opstellen van de factuur kunnen er zomaar nog een paar dagen verschil in zitten. Hierdoor wordt mogelijk al een deel van het verschil verklaard. Nederland blijkt achter te lopen op 5 europese landen, maar dus op de overige landen voor te lopen. Of te wel Nederland is een goede subtopper en in die zin doen we het in Nederland dus nog niet zo slecht.

 • Anoniem | 10-03-2015 om 14:42

  het is wachten op het verplicht invoeren van een e-invoice oplossing zoals in landen als Mexico. Bijkomend voordeel voor de overheid is dat het makkelijker is om een belastingaudit door te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.