Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
03
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Reactie Van Weele op PMI: prijsstijgingen beteugelen of doorberekenen

Het leven wordt snel duurder, maar het economische plaatje dat de NEVI PMI schetst is goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Dat zegt NEVI-Hoogleraar Arjan van Weele in reactie op alweer een recordscore van de inkopersindex.

In februari klom de NEVI Purchasing Manager’s Index (PMI) naar een waarde van 60,7. In januari was dit nog 57,5. De waarde van februari is de hoogste score ooit in ons land gemeten. Van Weele: “De groei van onze productiesector neemt nog steeds toe door een stijgende vraag naar onze producten in binnen- en buitenland. Daardoor steeg ook het productievolume fors, nu al voor de twintigste opeenvolgende maand.”

Inflatie
De Hoogleraar Inkoopmanagement aan de Technische Universiteit Eindhoven voorziet dat inkopers het als gevolg van deze groei steeds drukker krijgen: “Niet alleen vanwege de oplopende inkoopvolumes, levertijden en de problematischer verkrijgbaarheid van materialen en componenten. Maar zeer zeker ook vanwege de verder oplopende inkoopprijsinflatie.” Vanwege margebehoud is het zaak deze prijsstijgingen te beteugelen of door te berekenen. “Dat is wat we nu in tal van sectoren waarnemen: het leven wordt snel duurder, de inflatie in ons land zal naar mijn verwachting snel toenemen.”

Toejuichen
Het economische plaatje betekent wel goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Voor de tiende opeenvolgende maand nam de werkgelegenheid in de productiesector toe. Van Weele: “Dit zal onze regering toejuichen, omdat het dan minder geld aan werkeloosheidsuitkeringen zal hoeven besteden. Op grond van de aanhoudende economische groei verhoog ik mijn rapportcijfer naar 7,4.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.