Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
12
08
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Recorddieptepunt inkoopmanagersindex: 38.7

De NEVI DPA PMI daalde in november naar een recorddieptepunt van 38.7. Dit is de grootste daling sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000 en de vijfde maand op rij dat de PMI onder de 50.0 uitkomt.


Het aantal nieuwe ontvangen orders uit zowel binnen- als buitenland namen in recordtempo af. De wereldwijde crisis in de automobiel- en transportmiddelensector lijkt een groot effect te hebben op Nederlandse producenten. vooral op het gebied van de export.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde het snelst sinds deze deelindex in oktober 2002 voor het eerst werd gemeten. De bedrijven schroefden voor de derde opeenvolgende maand in recordtempo hun personeelsbestanden terug.

De gemiddelde inkoopkosten daalden in een recordtempo. een grote kentering. omdat de inkoopprijsinflatie halverwege dit jaar het hoogste gemeten niveau bereikte. Voor het eerst in veertig maanden daalden de verkoopprijzen. zij het in een aanzienlijk lager tempo dan de inkoopprijzen.

De gemiddelde prestatie van de leveranciers verbeterde aanzienlijk: de verkorting van de levertijden was het grootst sinds augustus 2003. Zowel de inkoopactiviteiten als de voorraad ingekochte materialen nam in een recordtempo af. Ook de voorraad gereed product kromp in.

Drie indices uitgelicht:

NIEUWE ORDERS INDEX
De seizoensmatig aangepaste Nieuwe orders index daalde in november fors van 41.8 naar 31.2. wat wijst op een sterke afname van het aantal ontvangen nieuwe orders. de grootste sinds het begin van dit onderzoek. Panelleden meldden dat klanten hun orders annuleerden en nieuwe uitgaven uitstelden als reactie op de wereldwijde economische teruggang. Er werd regelmatig melding gemaakt van een verminderde vraag naar producten voor de automobielsector.

WERKGELEGENHEID INDEX

De gegevens voor november wijzen op een recordinkrimping van de werkgelegenheid in de productiesector. waarbij de verdere verslechtering van de bedrijfsomstandigheden opnieuw leidde tot banenverlies. Dit werd geïllustreerd door de seizoensmatig aangepaste Werkgelegenheid index die uitkwam op 40.8. Dit is de derde opeenvolgende maand dat de werkgelegenheid afneemt. Ook werd gemeld dat personeelsbestanden waren verkleind om deze op ??n lijn te brengen met de verwachte toekomstige productievereisten.

LEVERTIJDEN INDEX

De seizoensmatig aangepaste Levertijden index steeg in november fors naar 55.1. vergeleken met 48.5 in de voorgaande maand. wat voor het eerst sinds augustus 2003 wijst op een verbetering van de gemiddelde prestatie van leveranciers. De verkorting van de levertijden was bovendien de grootste van de afgelopen zeven jaar. De verminderde vraag naar grondstoffen werd genoemd als oorzaak voor de verbetering van de levertijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.