Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
09
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Relatiemanagement niet sterkste punt van inkopers

Vaardigheden om goede relaties op te bouwen ontbreken het meest in inkoopteams. Dat blijkt uit Europees onderzoek.

ProcureCon Europe, dat binnenkort een internationaal inkoopevenement organiseert in Berlijn, ondervroeg 120 inkoopprofessionals. Deze inkopers werden gevraagd naar ontbrekende vaardigheden in hun teams. Meer dan de helft (60,3 procent) noemde relatiemanagement als ‘skill gap’ in hun organisatie. Ook het vermogen om goede risico-analyses (51,7 procent) en supply chain-analyses (39,7 procent) te kunnen maken, wordt gemist.

Transformeren van inkoop
De onderzoekers benadrukken het belang van relatiemanagement als tool voor het behalen van succes. Dit geldt niet alleen voor het opbouwen van relaties met interne stakeholders, maar ook met leveranciers. De belangrijkste uitdagingen voor het komende jaar komen tevens aan bod in het onderzoek. 65,5 procent van de inkopers geeft aan extra veel aandacht te willen geven aan het transformeren van de inkoopfunctie. Ook operationele efficiency (62,1 procent) en het binnenhalen van inkooptalent (60,3 procent) zijn belangrijk.

Invloedrijker
Bijna twee derde van de inkopers denkt dat het belang van de inkoopfunctie de komende drie jaar gaat toenemen en zich meer met beslissingen in de bestuurskamer gaat bemoeien. Een vijfde van de ondervraagde inkopers zegt dat hun CPO al een plekje heeft in de ‘board’. 

Reacties:

  • Peter_Inkoopadviezen | 12-09-2014 om 10:27

    Het lijkt een reprint van een jaar of 10 geleden!

    Risicoanalyse moet toch allang een routinebezigheid van inkoop zijn? En
    “Een vijfde van de ondervraagde inkopers zegt dat hun CPO al een plekje heeft in de ‘board’.”…, ik heb even niet opgelet (een jaar of vier) maar dat we nog hier vastzitten jongens…
    Koos, ik ga jou weer lezen. Ik heb kennelijk wél jouw pennenvruchten gemist, maar qua voortgang in het vakgebied moet ik het wel in kunnen lopen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.