Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Linsey Knol
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Rio Tinto in problemen door brandstofkosten

Mijnbouwgroep Rio Tinto staat voor een dilemma. Of het sluit een belangrijke productielocatie van aluminium, of het gaat kosten besparen door voor deze locatie van brandstofsoort te wisselen.

Het Australische dochterbedrijf Gove gaat failliet als Rio Tinto niet snel actie onderneemt. In het ergste geval raken 1400 medewerkers hun baan kwijt. De mijnbouwgroep was al eerder al genoodzaakt tussen de tien en elf miljard af te schrijven van Gove.

Van kolen naar gas
Volgens marktanalisten kan Rio Tinto Gove redden door over te schakelen van kolen op gas. Zij stellen dat de grootste uitdaging voor Rio Tinto het sourcen van genoeg gas is. De Australische overheid kan namelijk net iets meer dan de helft van het benodigde gas bieden om Gove draaiende te houden. De wisseling van brandstofsoort is overigens niet goedkoop. Hoewel het aanpassen van de productiefaciliteiten vrij eenvoudig is, lopen de kosten om een pijpleiding aan te leggen op tot wel 900 miljoen dollar.

Voorbeeld
De aanpak van de situatie bij Gove zal dienen als blauwdruk voor problemen op andere locaties. Rio Tinto bezit verschillende faciliteiten in de aluminiumindustrie, maar heeft bijvoorbeeld ook een kolenraffinaderij in Mozambique.

Nieuwe CEO
Rio Tinto hoopt het plan te verwezenlijken met een nieuwe CEO, Sam Walsh. Waar zijn voorganger Tom Albanese zich vooral bezighield met het veranderen van het topmanagement, het maken van nieuwe deals en het uitbreiden van reserves, richt Walsh zich op kostenbesparingen en het verhogen van de efficiency van bedrijfsonderdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.