Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
04
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Risico prijsfluctuaties beperken met zuivelderivaten

Risico prijsfluctuaties beperken met zuivelderivaten

Beursbedrijf Euronext introduceert op 13 april een nieuw pakket zuivelderivaten op de Amsterdamse beurs, waarmee ondernemers in de sector, maar ook andere marktpartijen, het risico op prijsfluctuaties kunnen indammen of overnemen. Het gaat om termijncontracten voor boter, magere melkpoeder en weipoeder. Later volgen ook optiecontracten op die producten.

Directe aanleiding is het einde van het Europese systeem van melkquota. Boeren mogen zoveel melk produceren als dat het land aankan. Euronext denk dat dit meer prijsschommelingen op gaat leveren. Met termijncontracten komen marktpartijen transacties in de toekomst overeen. Ze spreken af op een bepaald moment een bepaalde hoeveelheid van het zuivelproduct te verhandelen, tegen een vooraf bepaalde prijs.

Herkenbare referentieprijs
De derivatenhandel biedt een duidelijke en herkenbare referentieprijs voor de onderliggende grondstof. “Dit is interessant voor directe producenten van de drie onderliggende waarden”, zegt Nicholas Kennedy, hoofd ontwikkeling grondstofderivaten van Euronext tegen FD.nl. “Maar ook voor de verwerkers van die halffabricaten, zoals bakkers, ijsproducenten en producenten van babyvoeding.”

Meningen verdeeld
FrieslandCampina geeft aan positief te staan tegenover de introductie. “Hiermee kunnen we fluctuaties in de prijzen dempen en de risico’s verkleinen”, aldus de woordvoerder. Toch is niet iedereen enthousiast. Woordvoerder René van Buitenen, woordvoerder Nederlandse Zuivelorganisatie, zegt: “Die volatiliteit is niet iets wat woensdag begint, dat duurt al jaren. Zonder een oordeel over de producten te willen vellen, zie ik nog geen grote behoefte. Maar misschien komt dat nog.”

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.