Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

“Risicomanagement wordt vaak onderschat”

“Risicomanagement wordt vaak onderschat”

“Risicomanagement is een belangrijk speerpunt van inkoop”, vertelt Paul Maas, managing consultant bij Adjust. “Vooral in de voedingsmiddelenindustrie zijn grondstoffen vaak single sourced. Door alle regels rondom voedselveiligheid, is het goedkeuren van een leverancier een zeer lange weg. Veelal is er dan maar één goedgekeurde leverancier. Maar wat als deze opeens niet meer levert? Dan staat de productie stil.”

Paul Maas is een nieuwe aanwinst van Adjust. Voorheen was hij onder andere CPO van Tessenderlo Group en runde hij zijn eigen interim Management & Consulting bedrijf. Nu zet hij zich samen met Adjust in voor een no-nonsense aanpak in de private sector. Zijn passie is risicomanagement in de voedselindustrie.

Volgende stap
“Inkoop wordt vaak gezien als de afdeling die bespaart. Hier ligt echter slechts één van de vaardigheden van inkoop. We moeten naar de volgende stap”, zegt Maas vastberaden. “De eisen met betrekking tot voedselveiligheid zijn enorm en daardoor ook de eisen aan leveranciers. Hierdoor wordt het steeds lastiger om uitsluitend waarde te creëren langs de weg van besparingen en competitie. Inkoop moet daarom meer gaan bijdragen aan het besef van aanleveringsrisico in relatie tot voedselveiligheid. ”

Taak van inkoop
Risicomanagement wordt nog vaak onderschat, zeker in het MKB waar de functie verspreid binnen de onderneming ligt. “Het is de taak van inkoop om ervoor te zorgen dat er een back-up plan ligt, mocht een leverancier uitvallen. Dit risico kun je afdekken door twee leveranciers te hebben, maar ook door meer voorraden neer te leggen of partnerships aan te gaan. Een risicostrategie is in ieder geval essentieel. Dit is in toenemende mate een vlak waar we als Adjust waarde voor klanten kunnen toevoegen, bijvoorbeeld door toepassing van de door ons ontwikkelde inkooprisico-management scan.”

Verkoopkwaliteiten
Het effectief beheersen van risico’s zorgt voor minder onverwachte kosten, continuïteit en uiteindelijk voor een betere concurrentiepositie. Waarom ligt de focus van inkoop nog niet op risicomanagement? “Inkopers zouden meer verkoopkwaliteiten moeten ontwikkelen. Inkopen is namelijk 80% verkopen, maar vaak wordt dit nog niet onderkend. Om een risicomanagementproject te starten, zal je eerst in staat moeten zijn om de interne klanten en het management te overtuigen.”

Waarde van inkoop
“Beperkte verkoopkwaliteiten zijn veelal ook de reden dat het management nog niet inziet wat nu écht de waarde van inkoop is”, vervolgt Maas. “Dit zie je vaak aan de doelstellingen. Als dit uitsluitend besparingen zijn, dan heeft het bedrijf de overige waarde van professionele inkoop nog niet gezien. Risicomanagement en het ontwikkelen van partnerships zijn nog vaak verantwoordelijkheden van het management of R&D. Het wordt soms als ‘te belangrijk’ gezien om aan inkoop over te laten. Ik zie daar nog mogelijkheden voor Inkoop om zich verder te ontwikkelen, zodat ook dat soort zaken gemeengoed worden van Inkoop.”

Adjust is gold partner van InkopersCafe.nl

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Bas Spanjer | 23-08-2016 om 12:27

    Inderdaad waar! Inkoop zou altijd onderdeel van Supply Chain Management moeten zijn. Er is een overduidelijke taak voor risico herkenning en actie in de SC, waarin meerdere disciplines bijeenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.