Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
12
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Supply Chain
Soort:

Risicomanagement vaak niet verder dan symptoombestrijding

MKB-bedrijven kunnen het verschil maken bij het managen van risico's in de supply chain. Maar dan moeten ze wel investeren in innovatie, mogelijkheden voor partnering en een lange planningshorizon aanhouden. Dat zegt John Tros, partner bij KPMG.

Volgens Tros hoeft het mkb niet volgens de regels van grotere bedrijven te spelen als het gaat om ketenrisico's, maar kunnen ze zelf ook het initiatief nemen. Tegen de achtergrond van mondiale megatrends als een toenemende wereldpopulatie, vervuiling en schaarste zijn bedrijven steeds meer bezig met de gevolgen daarvan voor hun supply chain. “De tsunami en energiecrisis die voor Japan grote gevolgen hebben gehad op de leveringsketens van autobedrijven hebben aan dit besef bijgedragen”, vertelde Tros op het International Supply Management Congress in Amsterdam.

Onderzoek
Uit research van KPMG blijkt dat bedrijven nog altijd niet voldoende gericht zijn op het terugbrengen van risico's in hun ketens en vooral bezig zijn met symptoombestrijding. “Zij strooien met gedragscodes en proberen zo hun risico's te hedgen”, zegt Tros. Hoe inefficiënt dat soms is, illustreert hij met een anekdote over een Slowaaks bedrijf dat hij bezocht. Overal zag hij er bevestigingshaken aan de muur zitten en toen hij daar naar vroeg kreeg hij als verklaring: “We hebben verschillende opdrachtgevers, allemaal met andere voorschriften over waar de brandblussers moeten hangen. Iedere keer als een vertegenwoordiger van zo'n bedrijf langskomt, halen we de betreffende gedragscode erbij en kijken we waar we het ding moeten ophangen.”

Mogelijkheden voor mkb
Voorbeelden van situaties die het midden- en kleinbedrijf kunnen aangrijpen om hun risico's beter te managen zijn er te over, stelt Tros. Zo zijn grote oliebedrijven in Duitsland bereid langlopende contracten aan te gaan met boeren, omdat de Duitse overheid hen verplicht koolzaadolie door hun benzine te mengen. In Nederland zoekt een bedrijf als ASML partners onder midden- en kleinbedrijven, om zo in te spelen op een toekomstig tekort aan technisch personeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.