Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Economie
Soort:

Risico’s nieuwe wet betaaltermijn

Op 1 juli 2017 trad de ‘Wet uiterste betaaltermijnen van zestig dagen voor grote ondernemingen’ in werking. Dit brengt risico’s met zich mee voor grootbedrijven, omdat zij hun werkwijze en contract moeten aanpassen. Dat meldt Cobouw.

Door het in werking gaan van deze wet moeten grootbedrijven zich nog meer bewust zijn van de kenmerken/eigenschappen van hun contractspartij gedurende de hele looptijd van de overeenkomst. Cobouw verwacht dat de nieuwe wet ook impact zal hebben op de (standaard)contracten van grootbedrijven. Ze moeten immers de betalingstermijnen aanpassen, maar zullen ook met beschermingsmechanismen ter indekking van mogelijke impact van nietigheid komen. Ook is Cobouw benieuwd hoe de praktijk omgaat met de nieuwe wet.

Verslechterde liquiditeitspositie
De reden dat deze wet in werking is gegaan, is omdat grootbedrijven geregeld betaaltermijnen van meer dan 60 dagen afspreken met MKB-bedrijven en zelfstandige ondernemers. Dit kan leiden tot een verslechterde liquiditeitspositie van MKB-bedrijven en zelfstandige ondernemers, een sneeuwbaleffect binnen de handelsketen en daardoor schade aan de economie als geheel.

De wet
De wet houdt in dat partijen een betalingstermijn van maximaal 60 dagen mogen hanteren. Bedrijven kunnen hun contracten met MKB-leveranciers nog tot 1 juli 2018 omzetten, bij nieuwe contracten geldt deze wet direct. Als bedrijven de wet overtreden, wordt de betalingstermijn automatisch aangescherpt tot dertig dagen. De debiteur heeft daarnaast recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat geld tot vijf jaar na dato.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.