Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
01
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Supply Chain
Soort:

Risico's supply chain grootste blinde vlek in organisaties

Bedrijven moeten in 2013 beter plannen voor scenario’s waarin de toeleveringsketen hapert. De Zwitserse verzekeraar Zurich noemt supply chain-verstoringen als de belangrijkste blinde vlek in veel organisaties.

Een nieuw rapport van de financiële dienstverlener Zurich, op basis van vragen aan zeshonderd ‘risk engineers’ die al dan niet verzekerde bedrijfsverliezen onderzoeken, bevestigt eerder onderzoek. Daaruit bleek dat 73 procent van de organisaties in 2011 minstens één verstoring van de supply chain meemaakte. De helft van de respondenten meldde twee verstoringen.

IT en telecom vaak oorzaak
Uit het onderzoek van Zurich en de Business Continuity Institute (BCI) blijkt dat de belangrijkste oorzaken van supply chain-verstoringen onverwachte IT- en telecomstoringen zijn. 52 procent van de ondervraagde organisaties ervaart enige of hoge schade in de keten door dergelijke scenario’s. Verstoringen zijn ingrijpender dan in 2011. Eén op de vijf bedrijven in het onderzoek maakte een incident mee dat meer dan 121 miljoen euro kostte.

40 procent langdurige verstoringen leidt tot faillisement
Goed managen van de continuïteit in de supply chain is niet alleen van groot belang vanwege de hoge kosten door verstoringen, maar ook voor het vertrouwen van stakeholders en het voorkomen van reputatieschade. Bedrijven onderschatten volgens Zurich de risico’s van supply chain-verstoringen. Historische gegevens van de financiële dienstverlener wijzen uit dat 40 procent van de bedrijven die een langdurige storing meemaken, failliet gaan.

Breng supply chain in kaart
Zurich geeft als advies aan bedrijven om hun supply chain in kaart te brengen, inclusief primaire en secundaire leveranciers en aangevuld met de financiële stabiliteit en zelfs geopolitieke gevaren van de regio waar de leverancier is gevestigd. “Waarde is meer dan alleen het betalen van de laagste of beste prijs voor een product of service”, zegt een woordvoerder van het Zwitserse concern. “Het gaat er ook om de organisatie op de lange termijn te beschermen voor grotere verliezen.” Het effectief managen van continuïteit in de supply chain zou daarom onderdeel moeten zijn van de dagelijkse operaties in een organisatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.