Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
02
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Robuuste groei economie zet door

In januari groeide de Nederlandse productiesector voor de zevende achtereenvolgende maand robuust. De NEVI DPA PMI® daalde van 56.9 in december naar 56.2 in januari.


Bron: NEVI


De solide groei kwam door een robuuste productietoename. een toename van de nieuwe ontvangen orders. een solide toename van de voorraad ingekochte goederen en voortgaand langere levertijden. Een marginale afname van de werkgelegenheid had een enigszins negatief effect op de hoofdindex.

De productie steeg voor de negende achtereenvolgende maand door de grote toename van nieuwe ontvangen orders uit zowel binnen- als buitenland. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam matig toe en de levertijden werden fors langer.


Bron: NEVI

Zowel de inkoopactiviteiten als de voorraad ingekochte goederen stegen om te voldoen aan de hogere productievraag. Deels was de stijging van de inkoopactiviteiten het gevolg van zowel een verwachte sterke inkoopprijsinflatie als van een productietoename. Opnieuw zorgden hogere grondstof-. olie- en energieprijzen voor een aanzienlijke inkoopprijsinflatie. Voor een deel werd dit gecompenseerd via de verkoop. met als resultaat een solide stijging van de gemiddelde verkoopprijzen.

De werkgelegenheid nam deze maand enigszins af door reorganisatiebeleid en het niet vervangen van vertrekkende werknemers. Bij bedrijven met een toename van de werkgelegenheid. kwam dit door extra uitzendkrachten.

De voorraden gereed product namen enigszins af: aan de ene kant ging het voorraadreductiebeleid van veel bedrijven door. maar sommige bedrijven vergrootten hun voorraad juist door de sterkere vraag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.