Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
05
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

Roekeloosheid Rijk reden voor mislukken P-Direct

De aanbesteding van het overheidsadministratieproject P-Direct is mislukt door grove fouten bij het Rijk. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een rapport. Al in een vroeg stadium van de aanbesteding bleek het project te ingewikkeld. maar zette het Rijk toch door.


P-Direct zou een geautomatiseerd platform voor alle personeelsadministraties bieden. Daarmee hoopte het Rijk duizend arbeidsplaatsen te besparen. Hoewel slechts ??n consortium van ICT-bedrijven (IBM en Logica CMG) iets zag in het project. boekte het Rijk de te besparen arbeidsplaatsen alvast in als bezuiniging en stoorde het zich niet aan het gebrek aan concurrentie.

De beslissing van het Rijk in 2004 om met het consortium in zee te gaan en P-direct in gang te zetten. had volgens de Algemene Rekenkamer onmogelijk genomen kunnen worden. Het project voldeed nog niet aan de eisen die het Rijk zichzelf had gesteld. Uiteindelijk ontaarde P-Direct in een fiasco: het lukte niet om alle departementale systemen op een lijn te krijgen. In oktober 2005 is het contract ontbonden tegen een afkoopsom van 20.8 miljoen euro.

De Algemene Rekenkamer concludeert dat het lastig is om de verantwoordelijken binnen het Rijk aan te wijzen en trekt daarbij fel van leer tegen de ondoorzichtige ‘besluitvormingskerstboom’ met allerlei projectgroepen en adviescolleges. Ook de toenmalige verantwoordelijke minister De Graaf kan moeilijk iets aangerekend worden: hij trad af toen de eerste problemen aan het licht kwamen en zijn vervanger is slechts formeel verantwoordelijk.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.