Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
02
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Rolls-Royce betrokken bij omkoopschandaal Petrobras

Rolls-Royce, de Britse bouwer van vliegtuigmotoren en gasturbines, is betrokken geweest bij het omvangrijke omkoopschandaal van het Braziliaanse staatsenergiemaatschappij Petrobras. Rolls-Royce zou honderdduizenden dollars aan steekpenningen hebben betaald om in aanmerking te komen voor een contract van Petrobras, ter waarde van circa 100 miljoen dollar. Zo schrijft FD.nl.

Pedro Barusco, een werknemer van Petrobras, heeft volgens de krant tegenover de Braziliaanse politie verklaard dat hij persoonlijk tenminste 200.000 dollar aan steekpenningen van Rolls-Royce heeft ontvangen. Het bedrag zou vervolgens zijn weggesluisd naar politici en leidinggevende managers binnen Petrobras.

Diverse corruptiezaken
Petrobras ligt al langere tijd onder vuur. Er lopen diverse corruptiezaken, waarbij ook de Nederlandse boorplatformbouwer SBM Offshore is betrokken. Dit schandaal leidde vorig jaar tot een schikking van SBM Offshore van 240 miljoen dollar met de Nederlandse justitie, maar in Brazilië gaat het onderzoek nog verder. De hele top van Petrobras stapte onlangs op, in verband met de corruptieschandalen.

Bedreigend voor regering
Dat nu ook Rolls-Royce wordt genoemd in de steekpenningenaffaire, wekt volgens FD.nl de indruk dat de corruptiepraktijken rondom Petrobras zich nog verder uitbreiden. Er worden al verdenkingen geuit tegen twee Singaporese concerns en drie Braziliaanse scheepswerven. De Petrobras-affaire is zeer bedreigend voor de Braziliaanse regering van president Dilma Rousseff, die veel invloed heeft op Petrobras.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.