Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
11
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Gerrit Jan Tempelman
Dossier: Economie
Soort:

Rubberprijzen naderen recordhoogte

De prijs van rubber is hard op weg naar het hoogste niveau ooit. Vraagprijzen voor rubberproducten zijn al fors verhoogd.

De rubberprijs in twee jaar tijd drie keer duurder geworden. Dat meldt de Financial Times. De stijging zou samenhangen met de zware regenval in Azië, een van de belangrijkste gebieden waar rubber gemaakt wordt. De slechte weersomstandigheden vormden een wezenlijke belemmering voor de productie. Als gevolg hiervan wordt gevreesd voor grote voedseltekorten en komt de prijs sterk onder druk te staan.

Versterkend effect
De Financial Times schrijft dat rubber inmiddels duurder is dan in het uitzonderlijke jaar 1952. Het hoge prijsniveau heeft een zichzelf versterkend effect. Fabrikanten zien zich genoodzaakt om nog meer voor hun producten te vragen. Bandenproducenten Michelin, Goodyear en Continental verhoogden hun vraagprijzen dit jaar met vijf tot vijftien procent. Ook voor rubberproducten als condooms moet de komende jaren fors meer worden betaald, zo stelt het nieuwsblad.

Blijvende onzekerheid
Jom Jacob, econoom bij de Association of Natural Rubber Producing Countries (ANRPC), verwacht dat de onzekere omstandigheden rond de rubberprijs zich niet voor eind volgend jaar hersteld zullen hebben.

Reacties:

 • Anoniem | 11-09-2015 om 10:37

  ook de prijs voor de latex [ruwe rubber] ?
  in thailand echt nog niet de prijs van 2-3 jaar geleden.
  enige uitleg zou welkom zijn. bvd. joep

 • Simon Borgers | 07-06-2017 om 13:44

  Wij zijn er niet beter op geworden 14 dagen terug 30 baht voor 1 kilo cuplump nu 20 baht voor 1 kilo gaat weer helemaal fout .

  • Simon Borgers | 22-06-2017 om 06:51

   Sorry moet 24 baht per kilo zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.