Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
02
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kelly Hulshof
Dossier: Economie
Soort:

Samenwerking als middel om tekorten op te vangen

Meer dan driekwart van de leveranciers heeft er alle vertrouwen in om in 2013 aan de vraag van hun klanten te voldoen, zo blijkt uit wereldwijd onderzoek. Fabrikanten verwachten echter dat zij met tekorten aan onderdelen gaan kampen.

Een derde van de respondenten in het onderzoek van adviesgroep ASQ geeft aan problemen met leveranciers te verwachten, resulterend in een tekort aan onderdelen of diensten. Van deze groep werkt bijna de helft samen met partnerbedrijven om processen te verbeteren en risico’s te delen. Een deel van hen is zelfs bereid dit te doen met concurrenten in hun markt.

Problemen met leveranciers
Hoewel een derde van de bedrijven problemen met leveringen verwacht, is er een grotere groep (37 procent) van bedrijven die helemaal geen haperingen voorziet. Nog eens 30 procent heeft geen idee en is niet in staat eventuele problemen vroegtijdig te signaleren.
Naast verwachtingen over het komende jaar vroeg het onderzoek bedrijven ook naar eerdere ervaringen met leveranciers. Maar liefst 80 procent gaf aan in het verleden negatieve gevolgen te hebben ondervonden door leveranciers die niet konden leveren. Daarvan stapte een kwart naar een concurrerende leverancier om het benodigde product te halen.

Kwaliteit belangrijker dan beschikbaarheid
Ondanks de problemen die veel bedrijven ervaren als gevolg van haperende leveringen, is beschikbaarheid van een product niet de belangrijkste overweging voor bedrijven bij het selecteren van een leverancier. Kwaliteit van een product is voor hen nog altijd een belangrijker criterium dan de beschikbaarheid ervan. Wel vinden zij beschikbaarheid belangrijker dan criteria als kostprijs en de mate van service.

Door Kelly Hulshof
 Kelly Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.