Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
03
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Samenwerking inkoop met R&D bij Philips miljard waard

Philips wil flink blijven snijden in de kosten. Een miljard extra besparing vóór 2016 moet mogelijk zijn, maar een belangrijke rol ziet het Eindhovense elektronicabedrijf daarin weggelegd voor procurement en R&D. 

Philips is van zins de ‘purchasing value chain’ te herstructureren om meer synergie te halen uit de samenwerking tussen de inkoopfunctie en Research & Development. Zij kunnen gezamenlijk een sleutelrol spelen bij het versimpelen van de maakprocessen in de productie.

CEO Frans van Houten noemt het zoeken naar meer efficiency tussen procurement en R&D tegenover nieuwssite Bloomberg een “veelbelovend en spannend gebied”. De topman verwacht tevens dat de maatregelen kunnen leiden tot het verbeterde marges. 

Bezuinigingsactie
Het miljard dat het Nederlandse bedrijf hoopt te besparen is de tweede grootscheepse bezuinigingsactie in korte tijd. In oktober 2011 kondigde Philips al een besparingsprogramma aan dat 1,1 miljard moest opleveren, onder meer door het schrappen van bijna zevenduizend banen. 

Bij de vorige bezuinigingsactie richtte Philips zich vooral op het verminderen van het aantal managementlagen en het verbeteren van IT-systemen om besluitvorming binnen het bedrijf te versnellen. De efficiencyslagen lijken vooralsnog een behoorlijk effect te sorteren. In het vierde kwartaal over 2012 meldde Philips een stijging in de brutowinst (ebitda) van 50 procent tot 875 miljoen euro.

Reacties:

  • Anoniem | 27-06-2014 om 00:01

    Bezuinigen in alle onzinnige adviesbureaus die de deur plat lopen, zou zinvol zijn. En managementlagen met bonus culturen zonder toegevoegde waarde die vervolgens weer consultancy bureaus inhuren om ergens toegevoegde waarde van zichzelf aan te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.