Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
09
13
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Inkoop
Soort:

Scherpere inkoop door zorgverzekeraars

De zorgpremie in 2013 is iets lager uitgevallen dan vorig jaar. Dit komt doordat zorgverzekeraars de door hen verzekerde zorg scherper hebben ingekocht, zo blijkt uit de jaarlijkse marktscan van de NZA.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) blijkt dat zorgverzekeraars nog selectiever zijn geweest bij het inkopen van zorg. Door scherper in te kopen is een besparing gerealiseerd van 117 euro per verzekerde. Dit was volgens de NZA zonder de inspanning van verzekeraars niet gelukt.

Preferentiebeleid
Vorig jaar betaalde een verzekerde nog gemiddeld €1226 per jaar aan zorgpremie. Dit jaar komt dat bedrag uit op €1213. Verzekeraars hebben volgens de autoriteit het meeste succes behaald dankzij het preferentiebeleid voor geneesmiddelen: ze dwingen af dat apotheken goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof aanbieden aan hun patiënten. 

Onderscheid
De meevallende resultaten geeft zorgverzekeraars de mogelijkheid nog meer onderscheid te maken tussen de polissen voor 2014. Het verlagen van de zorgpremie voor volgend jaar is bijvoorbeeld een optie, zo stelt de NZA. Maar ze kunnen met de opbrengsten ook voor dezelfde premie als vorig jaar een zorgpakket samenstellen met meer keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders. 

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.