Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
07
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

“Scheve machtsverhouding Duitse supermarkten”

De vier grote supermarkten Edeka, Rewe, Schwarz Gruppe en Aldi domineren 85% van de Duitse markt. “Wie niet levert aan giganten als Rewe of Edeka, loopt een hoop omzet mis”, zegt retailanalist Tatjana Wolff van Planet Retail tegen FD.nl. Wie een vaste leverancier wil zijn van de grote spelers, moet zijn marge flink drukken. Als Duitse supermarkten namelijk ergens op concurreren, dan is het wel op de laagste prijs. Afgelopen juni werden drie van de vier concerns nog door de mededingingsautoriteit beboet vanwege prijsafspraken.

Discounters vormen het belangrijkste deel van de markt, daardoor is de positie van de leverancier erg zwak. Bundeskartellamt heeft verschillende producten onderzocht en het rapport toont aan dat van slechts 6% van de producten de merknaam sterk genoeg is om de leverancier enige onderhandelingsmacht te geven. Uit een documentaire van de publieke omroep ZDF van begin juli bleek bovendien dat sommige leveranciers een aanbrengpremie moeten betalen voor ze in de schappen mogen liggen. Die kan oplopen tot ruim 100.000 euro per product.

“Aan deze scheve machtsverhouding verandert voorlopig niets”, zegt Wolff. Edeka heeft daarnaast zijn eigen fabrieken. “Ze zetten hiermee de leveranciers voor het blok: als jij het niet goedkoper kunt doen, dan gaan we het zelf maken. Bovendien: met zoveel inkoopmacht worden de vier alleen maar groter.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.