Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Schippers: ‘Inzicht ziekenhuistarieven leidt niet tot prijsstijging’

Het hebben van inzicht in ziekenhuistarieven zal waarschijnlijk niet leiden tot stijgende prijzen. Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid in reactie op Kamervragen van de SP. CZ heeft vorige maand als eerste zorgverzekeraar de prijzen bekendgemaakt die zijn afgesproken met zorginstellingen. Hierover sprak de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zijn zorg uit tegen het FD, omdat zij verwachten dat de ziekenhuisprijzen hierdoor zullen stijgen.

Een prijsstijging ligt volgens Schippers niet voor de hand. Door de transparantie zouden ziekenhuizen juist kunnen zien op welke terreinen ze kostenefficiënter kunnen werken. De minister haalt daarbij aan dat de prijzen in andere sectoren ook openbaar zijn. Het leidt volgens haar daarom eerder tot een lagere in plaats van een hogere prijs.

Minister Schippers maakte in 2015 bekend dat er jaarlijks vijf miljoen euro wordt uitgetrokken om de informatievoorziening voor patiënten te verbeteren. Zij roept ziekenhuizen en zorgverzekeraars op om ervoor te zorgen dat de tarieven meer overeenkomen met de daadwerkelijke kostprijzen. Doordat het tarief vaak niet gebaseerd wordt op de kostprijs, lopen de prijzen voor behandelingen sterk uiteen. Er wordt niet over elke behandeling onderhandeld en daardoor kan een ziekenhuis dus de prijs rekenen die het wil, zolang dit maar binnen het budget van de zorgverzekeraar valt.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.