Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Duurzaam inkopen
Soort:

Schoonmaakbedrijven lopen niet warm voor EU Ecolabel

Schoonmaakbedrijven lopen niet warm voor EU Ecolabel

Nederlandse schoonmaakdiensten hebben voorlopig weinig interesse in het EU Ecolabel. Het certificatieschema kan, volgens Stichting Milieukeur (SMK), een praktische hulpmiddel zijn voor inkopers die eisen stellen aan duurzame inkoop. Een certificering stelt bedrijven immers in staat om zich te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. 

SMK is binnen Nederland verantwoordelijk voor de implementatie van het EU Ecolabel. De organisatie vindt het opvallend dat het nog zo weinig aanmeldingen heeft hoeven verwerken, zo laat het weten aan branchemedium Clean Totaal.

Overlap
Volgens Robert Jan Volders, junior projectleider bij SMK, vertoont het EU Ecolabel certificatieschema veel overlap met de criteria die door de Nederlandse overheid zijn vastgesteld voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van schoonmaakdiensten. De focus ligt onder meer op het tegengaan van verspilling, het aan banden leggen van het gebruik van gevaarlijke stoffen, en het stimuleren van duurzaam afvalbeheer.

Aanbesteden
Gezien de overlap tussen het Europese certificatieschema en de Nederlandse MVI-criteria zou de overheid EU Ecolabel kunnen gaan verplichten in aanbestedingen. Daar lijkt het nu echter nog te vroeg voor, aangezien zich nog geen enkel schoonmaakbedrijf bij SMK heeft gemeld voor een audit.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.