Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
02
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

SHV betaalde steekpenningen in ruil voor opdrachten

Een dochterbedrijf van handelshuis SHV heeft jarenlang omstreden commissies betaald in het Midden-Oosten. Inkopers van onder andere olie- en chemiebedrijven kregen geld in ruil voor opdrachten. Dat stelt het NRC op basis van documenten en gesprekken met betrokkenen.

Volgens de accountant van SHV gaat het om jarenlange omkoping, waar het bestuur van SHV al die tijd van wist. Zij traden er echter niet tegen op. Ook niet na waarschuwingen over de strafbaarheid ervan.

Schaduwboekhouding
Econosto Mideast hield in het begin niet bij aan wie het de commissies betaalde, maar voerde later een gedetailleerde schaduwboekhouding. De commissies bedroegen circa een miljoen euro per jaar. SHV heeft er nooit iets over naar buiten gebracht, maar toen het bedrijf in 2015 accountant PwC inruilde voor KPMG meldden zij de ‘omkoping’ direct aan de overheid.

Misleidde klanten
Het dochterbedrijf van SHV, Econosto Mideast, deed daarnaast ook alsof de industriële afsluiters en pijpverbindingen uit Nederland kwamen, terwijl ze in China werden gemaakt. Ook heeft het bedrijf volgens betrokkenen tijdens het handelsembargo met Iran handel gedreven.

SHV
SHV is een handelshuis en bezit bedrijven zoals groothandel Makro, diervoederconcern Nutreco en zwaar transportbedrijf Mammoet.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.