Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
12
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Siemens financiert nieuwbouw ziekenhuis

Het is voor het eerst dat een leverancier van medische apparaten meebetaalt aan de bouw van een ziekenhuis. Siemens Healthcadre leent enkele tientallen miljoenen euro’s aan de Ommelander Ziekenhuis Groep voor de nieuwbouw in de Groningse plaats Scheemda.

Nederlandse ziekenhuizen konden tot enkele jaren geleden gemakkelijk geld lenen bij banken, maar nieuwe leningen zijn tegenwoordig schaars, schrijft het FD. Daarmee is een zoektocht naar andere bronnen van financiering op gang gekomen. In Zeeland en Utrecht lopen projecten met crowdfunding en obligaties, maar een lening van een leverancier zoals Siemens is nieuw.

Contract
In ruil voor de financiering van de nieuwbouw krijgt Siemens een contract voor beschikbaarstelling, vervanging en onderhoud van de beeldvormende apparatuur in het nieuwe ziekenhuis. Het gaat dan bijvoorbeeld om CT- en MRI-scanners en röntgenapparatuur. Klinisch personeel wordt door Siemens getraind in omgang met de apparatuur en het bedrijf adviseert bij de inrichting van het nieuwe gebouw. De waarde van het contract is ruim 20 miljoen euro voor 15 jaar.

Logische stap
Volgens Pim Diepstraten van Finance Ideas, een bureau dat zorginstellingen adviseert over financiën, is de stap naar vastgoedfinanciering een logische stap voor bedrijven zoals Siemens en Philips. “De contracten voor levering en onderhoud van ziekenhuisapparatuur zijn tegenwoordig zeer langdurig en omvangrijk. Geld lenen voor vastgoed is dan iets wat je erbij doet.”

110 miljoen euro
De nieuwbouw van het Groningse ziekenhuis moet in totaal 110 miljoen euro kosten. Siemens en ABN Amro leggen samen 58 miljoen euro op tafel. De rest van het geld komt van het Universitair Medisch Centrum Groningen, de provincie Groningen en het Waarborgfonds voor de Zorgsector.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.