Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
06
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Gezamenlijke inkoop medicijnen toegestaan

Gezamenlijke inkoop medicijnen toegestaan
Foto: Adobestock

Inkopers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen hun slagkracht vergroten door geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg vaker gezamenlijk in te kopen. Dat maakt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) bekend. ACM verwacht dat er door de gezamenlijke inkoop lagere prijzen en betere voorwaarden voor geneesmiddelen bedongen kunnen worden. Volgens de toezichthouder bieden de concurrentieregels daar ruimte voor.

Bij ziekenhuizen en verzekeraars heerste veel onduidelijkheid over de mater waarin zij mogen samenwerken bij het inkopen van dure medicijnen. ACM wil de terughoudendheid van de zorgpartijen wegnemen door de publicatie van de ‘Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen voor de medisch-specialistische zorg’.

Leidraad
In de leidraad staat dat de samenwerking transparant moet zijn, andere ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen niet worden uitgesloten en het is niet toegestaan om afspraken te maken over verkoopprijzen of verdeling van de markt. Ook mogen de kosten van de gezamenlijk inkoop van medicijnen slechts een beperkt deel van de totale kosten uitmaken. Dat schrijft het FD.

In overleg
Volgens de Volkskrant zijn ziekenhuizen en verzekeraars al met elkaar in overleg hoe ze gezamenlijk de kosten van geneesmiddelen (2 miljard euro per jaar) kunnen drukken. Over drie weken verwachten ze met concrete plannen te kunnen komen. “We werkten altijd wel samen op gebied van inkoop”, vertelt Rob van der Kolk, directeur inkoop van het AMC aan de krant. “Maar we waakten ervoor dat de samenwerking nooit meer dan 35 procent van de markt besloeg. We gingen ervan uit dat we daarboven moeilijkheden met de ACM zouden krijgen. Nu we weten dat het mag van ACM, zoeken we zo snel mogelijk meer samenwerking.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.