Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
01
06
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Economie
Soort:

Snelste groei in vijf jaar

De NEVI DPA PMI® steeg van 55.2 naar 56.9 en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds augustus 2000. In december verbeterden de omstandigheden in de Nederlandse productiesector voor de zesde achtereenvolgende maand. in het hoogste tempo sinds vijf jaar. Alle vijf PMI-onderdelen droegen bij aan de groei: productie. nieuwe orders. werkgelegenheid. levertijden. voorraden ingekochte goederen.De productie steeg voor de achtste achtereenvolgende maand. in het hoogste tempo sinds juli 2004. De toename van het aantal nieuwe orders was zelfs het hoogst sinds het begin van het onderzoek. Ook de toename van de export orders bereikte een recordhoogte.

Aan een deel van de nieuwe verkooporders kon met bestaande voorraden worden voldaan. De snelheid waarmee de voorraden gereed product afnam. verminderde echter tot matig en was het laagst in vijf maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bleef praktisch hetzelfde. De bedrijven beschikten in het algemeen over voldoende extra capaciteit om de nieuwe orders op te vangen. Het personeelsbestand nam matig toe. vooral door een groter aantal uitzendkrachten.

Door de grotere vraag steeg de inkoopactiviteit voor de zesde achtereenvolgende maand. in het hoogste tempo in zeventien maanden. De voorraad ingekochte goederen steeg voor het eerst in twaalf maanden. ondanks het voorraadreductiebeleid van veel bedrijven. Door vertragingen bij leveranciers en tekorten aan bepaalde grondstoffen namen de gemiddelde levertijden het snelst toe in achttien maanden.

De inflatie van de inkoopprijs bleef hoog. vooral door hoge grondstofkosten. met name olie en koper. Deels konden de bedrijven hogere verkoopprijzen rekenen – een solide stijging. Door de hevige concurrentie bleef de verkoopprijsinflatie echter sterk achter bij de inkoopprijsinflatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.